Wednesday, September 11, 2013

8 months!! 54 days to go.... ;)

 Assalamualaikum..



Rasa macam nak menceceh pasal mengandung lah kali ni. Hari ni dah 32 minggu 3 hari. Kita bangga, bersyukur sangat dapat mengalami pengalaman ini. Alhamdulillah sepanjang mengandung kita tak ada banyak sangat alahan dan meragam macam-macam. Boleh memasak, mengemas dan sebagainya seperti biasa. Cuma masalah emosi dan selera makan agak terganggu. Berat pun tak banyak naik, sekarang dah 61kg. Check up pun baby alhamdulilah sihat, kaki tak bengkak, gula dalam badan ok. Kira kita bernasib baik sebab tak perlu minum air gula sehingga sekarang. Harap tak payah la kan. Hehehe!


Terasa comel pulak sejak mengandung ni. hehh! ;p



Jantina baby pun kita dah tahu. Memang dah agak sebab orang keliling dok sibuk cakap baby apa kan. Sebenarnya tak kisah baby boy or girl, janji baby sihat. First time scan kat hospital serdang, masa check up doktor terus cakap jantina baby. Ehh tak rahsia dah. Haha! Kedua kat klinik kerajaan, jantina yang sama. Scan 3d, 4d pun samaa. Betuii la tu kutt.. hik hik!


Kita ni special case setiap kali check up mesti scan sebab awal mengandung kita ada ovarian cyst. Alhamdulillah, sekarang cyst dah tak ada. Kadang cyst normal bila di awal kehamilan jadi jangan terlalu risau ye kawan-kawan. Kang jadi macam kita dulu, aduii tu yang menganggu emosi tu. Risauuu dan takut. Heeee!!


Jadi bila dah kompem baby apa, kita laki bini sangat teruja la membeli barang baby. Tapi mama dah pesan awal-awal jangan beli new born sebab baby cepat besar. List barang memang sentiasa ditangan, yang penting je beli dulu. Yang lain-lain kemudian. Yang tak tahan beli sikit je baju dengan harapan nanti orang bagi hadiah baju. hahahhaa..  ;)



Baby sekarang sangat la aktif bergerak. Nurse suruh kira pergerakan baby. Kadang kita tengah sibuk mana la sempat nak kira bagai kann, tak perasan pun baby gerak. Kalau rajin kira la, kalau tak agak-agak je sudehh.. hehe!


Masa mula-mula baby dah mula tendang, baby gerak kemain excited yerr. Sekarang baby gerak.. Perghhh senak perut makk sayangg uiii. hihihihihi! Baring pun dah tak selesa. Pusing kiri sakit, pusing kanan sakit. Tidur telentang baru selesa. Katil memang penuh dengan bantal lahh, bantal kepala, bantal peluk, bantal letak kaki, bantal busuk lagi. haha! Sampai jatuh-jatuh bantal ke bawah katil, suami kat sebelah pun dah tak nampak sebab bantal banyak sangat. hehe.. Tapi tu la katanya tak elok tidur telentang sebab baby tak dapat oksigen. Tuu yang selesa buat masa ni..


Semua wanita sangat benci dan takutkan pada strech marks ni kann kann kan. Termasuk la yang menaip ni. Gigih la pergi cari lotion. Awal-awal dulu semangat la koo sapu, pehtu malas dah. hahaha!




Kaki pulak sokmo lenguh-lenguh dan cramp. Nak sapu minyak pun kemain seksa. Perut dah membesar jadi nak tunduk pun dah tak sampai. Suami sekarang out station jadi buat sendiri la, kalau dia ada pun buat sendiri juga. Kita ni kan tak suka susahkan orang. Ecehh.. Yela dah tau kita dah sarat tak sampai bukan nak offer diri buatkan, ni tengok je. Mulut perempuan tu memang kata tak payah, tapi dalam hati nak sebenarnya. Susah la laki ni nak paham. Lemmm sangat.. kekekkeke!


Nak potong kuku pun tak sampai. Macam-macam gaya ada.. ;)


Haaaaa.. ni gambar kaki ni pun google je. kang ku tempek gambar kaki sendiri, takut pitam pulak kome yang melihatnya. hahaha! bughokkk..



 Memang orang cakap banyak kan berjalan masa mengandung ni nanti senang beranak. Rumah tingkat 3, ofis pun tingkat 3.. fuhhh mengahh akak ni panjat tangga dik. Kembang kempis hidung kalau naik tangga. Pfftttt!


Sekarang rajin la baca pasal beranak ni. Siap tengok dalam youtube One Born Every Minute. Suka tengok cita tu, mula tengok kat Astro. Pastu rajin pulak tengok kat youtube, pasal beranak-beranak ni laa. Mat salleh kalau beranak macam-macam gaya ada. Cam bestt pulakk. hahaha!


Baca pasal teknik bernafas masa bersalin. Siap what app suami suruh ingatkan masa kita nak bersalin nanti takut lupa. Ntah ntah dia pun lupa bila dah nebess kann.. Wakakkaka!


Bila kaki dah kerap cramp baru terhegehh minum susu. Kita bukan la pengemar susu lembu ye. Bauu dan rasanya amatlah meloyakan. Nasib baik laa ada perisa oren ni sekurang-kurangnya takda la bau kuat sangat. Minum pun senapas je taukk. Punya la seksa. Heeee!! ;p




 Dah puas menceceh ni maiii nak tunjuk baby kitaaa..
Baby S!
S for.. jeng jeng jeng!
;p


1st tu dia buat muncung koooo. Adik badik kita je tau yang kita suka buat muncung gituu. Kadang masuk lif biasa la ada bauu kan, takyah tutup hidung dengan tangan, buat muncung gitu sudah memadai. hahahah! Sekali anak ikut, terkejut mak nakk.. Plsss jangan buat gitu sayang, tak cantik.. hihi!
 



Penat dah mak buyung menceceh walaupun tangan yang menaip. Tertiba mengantuk pulak, cepat kul 1 plss. Nak tidur.. lalalallalala~!


Thursday, September 5, 2013

Cerita mak buyung raya pertama! Hari ni raya ke berapa?? ;)

Assalamualaikum..


Masih raya lagi kan kan kan? hehehe.. Walaupon mood raya sudah semakin berkurangan, janji kita update masih di bulan syawal lagi. Tertiba je mood nak update mariiii..


Sejak mengandung ni bila nak update blog, taip tajuk, taip assalamualaikum.. *krikk.. krikkk.. krikkk* tak ada idea yang datang. Tutup terus blog ni. Hari ini pulak macam rajin semacam jadi marilah update laju-laju sebelum mood hilang.. ;p


Kita sekarang bukan la blogger tegar yang akan update blog setiap hari macam zaman muda dulu-dulu. Makin tua ni makin kurang idea untuk menulis dan sejak kahwin rasa malas pulak nak berkongsi cerita. Yela banyak hati yang perlu dijaga. Keluarga makin besar jadi banyak juga mulut yang perlu kita jaga, iyer idokk? Dah ler mak buyung ni hati tisuu kang sentap siapa susah. Kita jugaaaa..Tak gituu! ;p


Raya hari tu kita dah 7 bulan laa.. Tapi dari belakang ramping kannn. Jalan kaki mahu ke surau untuk sembahyang raya. Walaupun nampak slim tapi mengah juga lah akak ni menapakk nak ke surau. Yang laki denn dah lajuu ke depan, sampai hati tak tunggu bini. Hihi!


Balik dari sembahyang raya. Laju-laju pi tukaq baju raya. Tahun ni kita tak ada beria cari baju raya pun. Baju raya purple ni adik perempuan yang beli online. Dia tak berkenan katanya tak berapa glamour, jadi jual je kat kakak kesayangan. Dengan keadaan sekarang yang cepat penat tak kuasa la haihh nak gi redah lautan manusia semata cari baju raya. Biasa la kan lagi dekat nak raya lagi ramai manusia dekat shopping complex macam sogo, jalan TAR, uptown, downtown.. tempat gitu konpemmm penuh! pffttt... Tu tempat biasa macam kita ni bershopping, butik butik tengok dari luar je.. tak mampuu.. haha!

Sebelum pergi keluar beraya, seperti tahun-tahun sebelumnya sesi bermaafan dan bersalaman bersama keluarga terchintaaaa. Tahun ni alhamdulillah keluarga kami dapat kumpul semua. Kalau tak, ada je seorang tak ada tapi tahun ni lengkappp! Tahun depan lagi meriah kut dengan kehadiran cucu sulung mama abah.. hihihi!

Walaupun gambar blur tapi tetap juga nak tempek dalam blog sebab? begini la setiap tahun. Nangiss dulu baru minta ampun, minta maaf. hahahaha! Selalunya baru pandang muka dah sok sek sok sekk nangis. Lepas nangis gelak macam syaitonnnn anak beranak. Kelakar sangat. Siap kongsi towel kecik lap air mata.. hik hik!

Ini Tok kitaaa..Comel takk??  Bak kata mama selagi Tok masih ada, masa ni la pun kita merasa raya kat kampung. Best kut raya kat kampung, memang jalan beraya je sebab sedara mara Mama memang ramai. Tapi tahun ni tak dapat beraya sangat sebab petang tu cik abe kita dah kena naik flight balik KL, malam kena kerja. Kesiannn.. heee!


Tok layan je la cucu yang suka bergambar ni yekk! :)

Warna tema ulang tahun lepas, jimatt! Heee..
Masa dah sesi salam-salam dan pergi keluar beraya semua. Baru teringat yang kami laki bini ni tak beraya lagi. Boleh gitu?? "Eh abang, kita tak raya lagi kan?? Mehh la nak minta maaf ni. Rasanya banyak buat salah niii.." Hahahhaa sendiri rasa bersalah. Orang banyak salah memang hati tak senang selagi tak minta maaf. Kekekkeke. Yang tak tahan boleh dia jawab "Haaaa.. tau pun!" Hampehh tauu. Rasanya dah raya ke berapa baru laaaa berkesempatan nak minta maaf segala bagai. Dia bukan kisah pun, takut kena bagi duit raya lettewww.. Heeeee~

Gambar syok sendiri kami berdua memang banyak. Rasa nak tempek semua tapi ada yang muntah hijau pulak. Haha!

Anak cucu Tok!





Gambar dari tepi nampak sangat besarr. Huhu!





Jalan raya. Rumah wajib setiap tahun, Tok Lang Mama.



Berlatarbelakangkan sawah adalah wajib.

Suka gambar ni. Walaupun muka masing-masing tak sedia. Tengok kat tangan tu ke hulur ke hilir bawak towel sebab sekarang kuat berpeluh. Macam berlari 100 meter berpagar pulak peluh keluar tu. Hehehhe! Seronok masa ni sebab nak gi beraya jalan kaki je ramai-ramai. Kalau kereta lalu kena la ketepi muat-muat satu kereta je ni. Keluarga kitaorang je riuh kut. 

Kira ni kali pertama, raya pertama suami kita raya kat kampung mama. Tu pun banyak lagi rumah tak sempat beraya, lagi-lagi kat Selama. Sana lagi best tapi belum berkesempatan bawak suami lagi. Tahun akan datang la ye!





Petang dalam kul 3 petang, terus hantar cik abe pergi airport kat Bayan Lepas. Pak cik tu kan kerja malam. Ingatkan dua tiga orang je ikut temankan, sekali penuh kereta naza menghantarnya. Haha! Tu pun Ayah Ngah offer Naza dia sebab ramai sangat yang nak mengikut. Ikutkan bila dah sampai Penang ni nak cari pasemboq. Oiii mana la raya-raya ni ada orang jual pasemboq oiii.. haha! Anak dalam perut dah tendang-tendang kelaparan.. ;p



Lepak Padang Kota Lama. Nak balik rumah Tok pun tak ada siapa kat rumah. Depa semua jalan raya kat Selama jadi kami pun join la mat bangla lepak ambil angin disini. Ramaii kut mat bangla. Kiri kanan muka shah rukh khan.. ;p


Pusing-pusing cari shopping complex sebab nak makan je. Boleh? Lapar sangat bak hang. Yela pagi tu akak bedal mee jawa je kut. Gi beraya pun minum air je. Nak jalan pun rasa tak larat. Tengokk muka keletihan disitu maklum la akak ni bawak budak. Yang lain semua masih segar bugar lagi. Hehe. 

Jadi kita singgah Queens Bay kut kalau tak silap lupe la. Makan nasi ayam. Member komen kat IG. Hari raya orang makan rendang, kitaorang makan nasi ayam. Kisah pulak aku. Janji kenyang.. ;)

My fav pic!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Lagi beberapa hari genap la 8 bulan.
:)





Nanti kalau rajin. Kalau rajin laa kita kongsi gambar scan baby ekk.
hihi!

:)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998