Tuesday, December 31, 2013

Anugerah terindah, Dzal Aidi Syamil !

Assalamualaikum..

Lama tak update blog. Ada lagi ke yang buka n baca blog ni? ;)
Ini adalah yang terakhir untuk tahun 2013. Kira penutup la yer so panjang sikit lah!



Tanggal 28hb oktober yang lepas, alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang comel dan sempurna pada jam 5.58 pagi, berat 3kg. Setelah bertarung nyawa 5 jam, keluar la anak ku yang diberi nama Dzal Aidi Syamil bin Mazlan.. ;)


Pengalaman? Memang tak dapat dilupakan. Serik? Tak lah. Mesti nak tambah lagi. Iyer dak. Hehe. Tapi biarlah Syamil besar dulu, dapat kasih sayang yang secukupnya. Klise sangat kan alasan tu. Haha.


Rindu kut nak update blog. Sekarang duduk rumah belek anak je la. Harini genap 2 bulan 3 hari. Rasa macam lama pulak ambil cuti bersalin 3 bulan. Aaaiii bosan u taktau nak buat apa kat rumah selain belek anak. Bila anak tidur mata ni segar pulak.


Meh nak kongsi cerita pengalaman bersalin..


25hb okt, perut dah mula rasa sakit. Darah dah keluar. Terus pergi hospital. Seluk, dah 2cm. Disuruhnya balik. Katanya darah dah keluar banyak dan sakit sangat sampai muka dah tak boleh senyum baru datang semula. Ohh macam tuuu..

26hb okt, sakit manja-manja je. Lepak kat rumah dengan suami..

27hb okt, rasa sakit dah kerap. Sakit 5minit sekali. Siap tulis kat kertas masa contruction datang. Tapi macam was-was juga sebab kita bukan tau sakit contruction yang sebenarkan. Kang pergi hospital balik kena marah pulak. Hee.. bila makin sakit terus ke hospital dan bukaan baru 3cm. Hok alohh.. lambatnya. Haha. Serius, aku memang tak sabar nak bersalin sebenarnya. Teruja tau teruja. Tak ada langsung rasa takut tu. Masa doc check dia ada tanya ada ambil air pape ke sebab perut mengeras semacam. Air selusuh, minyak kelapa dara semua dia tanya.Dan akhirnya aku kena tahan dalam wad. Lega juga kena tahan sebab kalau suruh balik kita ni bukan tahu sakit nak bersalin camne memang nervous memanjang je la kan. Sepanjang malam tu memang perut dah rasa tak selesa, sakit kejap-kejap. Nak tidur mata tak boleh lelap.



28hb okt, 12.00t/malam dah tak senang duduk. Kejap bangun, jalan pusing dalam wad. Minta nurse seluk tengok bukaan. Dah sakit agak kuat. Baru 4cm. Katanya anak sulung bukaan memang lambat. Diarahkan turun ke labour room. Sebelum tu masuk ubat yakkk. Memang keluar habis segalanya. Tak payah susah-susah teran sebab nanti koo lagi banyak nak teran. Haha! Masa nak pergi labour room tu memang tak sempat buat apa, air selusuh pun tak sempat minum. Nurse dah terpacak kat katil dengan wheelchair nak bawak pergi labour room dah. Call suami minta datang takut tak sempat pulak kan. Macam masuk labour room terus bersalin je.. hehe! :)

Sepanjang dalam labour room suami sentiasa disisi. Bukan takat memberi kata semangat tapi tukang kipas juga. Ohh hoiii panas kut dalam labour room tu.. suami asyik kena marah je sebab bila dia berhenti kipas. Dia kata lenguh kut tangan dia duk kipas je. Haha.. bayangkan dari kul 1 pagi sampai la kul 5 pagi mengipas tanpa henti demi isteri tersayang. Kehkehkeh. Aku dengan sakit nya tangan memang tak lepas genggam tangan suami. Hee.. sakitnya tuhan je yang tahuu.. ;p

Bila dah 9cm, nurse suruh meneran. Katanya macam nak berak. Seyes memang tak pandai teran. Muka sampai merah. Asyik kena marah je sebab salah teran. Hahaha. Lama juga kut sampai dah tak ada tenaga dan penat. Suami tak putus-putus suruh teran. Bila ingat balik memang kelakar laaa..haha aduhaii.. bila nurse kata anak dah lemah dan nak berak. Masa tu dah tak ingat apa. Kumpul segala tenaga terannn sekuat hati. Beberapa kali cubaan akhirnya lahirlah anak lelaki kuuu.. tapiiii..

Baby dah flat. Tak menangis. Nurse minta izin suami nak potong tali pusat sebab nak selamatkan baby. Aku dah takut masa tu. Ya Allah kenapa nii.. terus bawa keluar. Suami cerita balik masa tu banyak wayar kat badan Syamil. Lambat juga dia nak nangis. Hmmm masa tengah jahit bagai tu. Aku asyik tanya "anak saya dah nangis?" Lama juga dia nak nangis..  dah siap semua nurse bawa masuk baby katanya nak bawa pergi NICU. Aku dapat cium dia kejap je. Suami azankan dan terua pergi. Tak sempat nak dukung dia..


Selesai semua terus dihantar ke wad tanpa anak disisi. Suami tengok anak katanya penuh wayar kat badan anak. Ya Allah sayuuu je hati ni. Memang tak sampai hati nak tengok..


Masa sampai kat NICU tengok anak dah dikeluarkan duduk kat katil ni. Kalau tidak kata suami ada satu bilik penuh berselirat dengan wayar. Alhamdulillah syamil hanya sekejap je dalam bilik tu. Dapat pegang anak macam ni je. Tak boleh angkat. Tak boleh nyusukan. Memang tak ada air mata yang keluar tapi dalam hati meraung yer..

Hari ke 2 dah boleh discharges tapi anak masih ditahan. Balik tanpa anak amatlah menyedihkan. Malam tidur berendam air mata. Hihi..



Cooling therapy. Menggigil badan anak. Sampai 72jam pulak tu. Sampai ke hati nak tengok anak menggigil kesejukkan. Pandang kiri kanan nurse tak perasan. Cepat-cepat pegang badan anak kasi panas sikit. Gosok tangan kaki badan dia. Nampak berselimut bagai tapi dalam selimut tu penuh belon air lagi bagi dia sejuk sebab nak jaga suhu badan dia kata nurse la. Kita bukan nya tahu sangat kan..




Hari ke 4 kalau tak silap, lepas selesai cooling therapy nurse suruh bf kan anak. Ya Allah.. buat pertama kalinya dapat dukung anak, nyusukan anak. Nak nangis je rasa.. haaa masa 3 hari tak nyusukan anak, kopek dah mula membesar. Yelaaa susu tak keluar. Dah mula bengkak. Nurse suruh perah. Orang takde pengalaman memang tak keluar la susu kan. Sekali nurse picit, keluar sebaldi. Haha.


Hari yang ke 5 atau ke 6 kalau tak silap lepas je habis cooling therapy tu Syamil ada jaundis sikit. Kena la duduk bawah lampu biru ni. Nurse pesan nak kurangkan kuning tu kena kerap nyusu. Memang aku sanggup tak tidur bagi je dia nyusu. Alhamdulillah keesokkan harini kuning dah kurang dan dibenarkan pulang. Seminggu juga Syamil kena tahan..



Hari pertama di rumah. Hari ke tujuh melihat dunia.. ;)



Beberapa bulan kemudian.. hehe!
Alhamdulillah.. Makin sihat. Makin bijak. Makin mengada-ngada.
;)

Dah pandai nak sembang. Tengok kat Instagram okey.. ;)









Itu je buat masa ini. Tengok la kalau rajin beberapa bulan lagi baru aku update. Hahaha.. maklum la dah ada anak ini sibuk sikittttt.. heeee!!


"Happy New Year!!!!!"


Seperti tahun sebelum nya aku mesti buat entry azam kan. Alhamdulillah azam tahun ni ada tercapai. Azam tahun 2014 nak jadi isteri, mama, anak dan menantu terbaik buat suami, anak dan keluarga..  ;)

Goodbye 2013. Hallo 2014.
;)





10 comments:

Chekgu Azrine said...

Tahniah once again..
Best x jd mak nih..
Hehe

Lynda Che Lah said...

tahniah dear !

Wawa_Nadwa said...

Chekgu Azrine :

Mesti la best. Tak ckup tdo pun takpe. Tgk anak hilang ngantok. Haha! Pastu kepala tingtong x ckup tdo. Heee

Wawa_Nadwa said...

Lynda che lah :

Thanks! ;)

Nasha Naim said...

amboi lama adik akk ni x update blog..last entry buat akk sedih plak baca..hihih..btw anak kita sama baya..nanti kita antar anak sama2 g sekolah yer..hihih

kathy jem said...

Wahh lama wawa tk update blog ni..rindu...syokkan dah jadi ibu ni..tngk wawa dapat baby boy ni yg rase nk mengandung lagi ni..hehehe

attyfir said...

Tahniah wa..
happy new year

Rashid said...

Tahniah wawa!! .. anugerah terindah dariNya ..

nuna said...

tahniah babe. baby kite lahir lebih kurang je. tp susu badan kite tak keluar pun sebaldi. huhuh

Z@i Z@mR33 said...

huhuhu...sedih n gerun...
xtau pglaman bsalin normal tu cemana...errr....errr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998