Thursday, September 5, 2013

Cerita mak buyung raya pertama! Hari ni raya ke berapa?? ;)

Assalamualaikum..


Masih raya lagi kan kan kan? hehehe.. Walaupon mood raya sudah semakin berkurangan, janji kita update masih di bulan syawal lagi. Tertiba je mood nak update mariiii..


Sejak mengandung ni bila nak update blog, taip tajuk, taip assalamualaikum.. *krikk.. krikkk.. krikkk* tak ada idea yang datang. Tutup terus blog ni. Hari ini pulak macam rajin semacam jadi marilah update laju-laju sebelum mood hilang.. ;p


Kita sekarang bukan la blogger tegar yang akan update blog setiap hari macam zaman muda dulu-dulu. Makin tua ni makin kurang idea untuk menulis dan sejak kahwin rasa malas pulak nak berkongsi cerita. Yela banyak hati yang perlu dijaga. Keluarga makin besar jadi banyak juga mulut yang perlu kita jaga, iyer idokk? Dah ler mak buyung ni hati tisuu kang sentap siapa susah. Kita jugaaaa..Tak gituu! ;p


Raya hari tu kita dah 7 bulan laa.. Tapi dari belakang ramping kannn. Jalan kaki mahu ke surau untuk sembahyang raya. Walaupun nampak slim tapi mengah juga lah akak ni menapakk nak ke surau. Yang laki denn dah lajuu ke depan, sampai hati tak tunggu bini. Hihi!


Balik dari sembahyang raya. Laju-laju pi tukaq baju raya. Tahun ni kita tak ada beria cari baju raya pun. Baju raya purple ni adik perempuan yang beli online. Dia tak berkenan katanya tak berapa glamour, jadi jual je kat kakak kesayangan. Dengan keadaan sekarang yang cepat penat tak kuasa la haihh nak gi redah lautan manusia semata cari baju raya. Biasa la kan lagi dekat nak raya lagi ramai manusia dekat shopping complex macam sogo, jalan TAR, uptown, downtown.. tempat gitu konpemmm penuh! pffttt... Tu tempat biasa macam kita ni bershopping, butik butik tengok dari luar je.. tak mampuu.. haha!

Sebelum pergi keluar beraya, seperti tahun-tahun sebelumnya sesi bermaafan dan bersalaman bersama keluarga terchintaaaa. Tahun ni alhamdulillah keluarga kami dapat kumpul semua. Kalau tak, ada je seorang tak ada tapi tahun ni lengkappp! Tahun depan lagi meriah kut dengan kehadiran cucu sulung mama abah.. hihihi!

Walaupun gambar blur tapi tetap juga nak tempek dalam blog sebab? begini la setiap tahun. Nangiss dulu baru minta ampun, minta maaf. hahahaha! Selalunya baru pandang muka dah sok sek sok sekk nangis. Lepas nangis gelak macam syaitonnnn anak beranak. Kelakar sangat. Siap kongsi towel kecik lap air mata.. hik hik!

Ini Tok kitaaa..Comel takk??  Bak kata mama selagi Tok masih ada, masa ni la pun kita merasa raya kat kampung. Best kut raya kat kampung, memang jalan beraya je sebab sedara mara Mama memang ramai. Tapi tahun ni tak dapat beraya sangat sebab petang tu cik abe kita dah kena naik flight balik KL, malam kena kerja. Kesiannn.. heee!


Tok layan je la cucu yang suka bergambar ni yekk! :)

Warna tema ulang tahun lepas, jimatt! Heee..
Masa dah sesi salam-salam dan pergi keluar beraya semua. Baru teringat yang kami laki bini ni tak beraya lagi. Boleh gitu?? "Eh abang, kita tak raya lagi kan?? Mehh la nak minta maaf ni. Rasanya banyak buat salah niii.." Hahahhaa sendiri rasa bersalah. Orang banyak salah memang hati tak senang selagi tak minta maaf. Kekekkeke. Yang tak tahan boleh dia jawab "Haaaa.. tau pun!" Hampehh tauu. Rasanya dah raya ke berapa baru laaaa berkesempatan nak minta maaf segala bagai. Dia bukan kisah pun, takut kena bagi duit raya lettewww.. Heeeee~

Gambar syok sendiri kami berdua memang banyak. Rasa nak tempek semua tapi ada yang muntah hijau pulak. Haha!

Anak cucu Tok!





Gambar dari tepi nampak sangat besarr. Huhu!





Jalan raya. Rumah wajib setiap tahun, Tok Lang Mama.



Berlatarbelakangkan sawah adalah wajib.

Suka gambar ni. Walaupun muka masing-masing tak sedia. Tengok kat tangan tu ke hulur ke hilir bawak towel sebab sekarang kuat berpeluh. Macam berlari 100 meter berpagar pulak peluh keluar tu. Hehehhe! Seronok masa ni sebab nak gi beraya jalan kaki je ramai-ramai. Kalau kereta lalu kena la ketepi muat-muat satu kereta je ni. Keluarga kitaorang je riuh kut. 

Kira ni kali pertama, raya pertama suami kita raya kat kampung mama. Tu pun banyak lagi rumah tak sempat beraya, lagi-lagi kat Selama. Sana lagi best tapi belum berkesempatan bawak suami lagi. Tahun akan datang la ye!





Petang dalam kul 3 petang, terus hantar cik abe pergi airport kat Bayan Lepas. Pak cik tu kan kerja malam. Ingatkan dua tiga orang je ikut temankan, sekali penuh kereta naza menghantarnya. Haha! Tu pun Ayah Ngah offer Naza dia sebab ramai sangat yang nak mengikut. Ikutkan bila dah sampai Penang ni nak cari pasemboq. Oiii mana la raya-raya ni ada orang jual pasemboq oiii.. haha! Anak dalam perut dah tendang-tendang kelaparan.. ;p



Lepak Padang Kota Lama. Nak balik rumah Tok pun tak ada siapa kat rumah. Depa semua jalan raya kat Selama jadi kami pun join la mat bangla lepak ambil angin disini. Ramaii kut mat bangla. Kiri kanan muka shah rukh khan.. ;p


Pusing-pusing cari shopping complex sebab nak makan je. Boleh? Lapar sangat bak hang. Yela pagi tu akak bedal mee jawa je kut. Gi beraya pun minum air je. Nak jalan pun rasa tak larat. Tengokk muka keletihan disitu maklum la akak ni bawak budak. Yang lain semua masih segar bugar lagi. Hehe. 

Jadi kita singgah Queens Bay kut kalau tak silap lupe la. Makan nasi ayam. Member komen kat IG. Hari raya orang makan rendang, kitaorang makan nasi ayam. Kisah pulak aku. Janji kenyang.. ;)

My fav pic!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Lagi beberapa hari genap la 8 bulan.
:)





Nanti kalau rajin. Kalau rajin laa kita kongsi gambar scan baby ekk.
hihi!

:)




6 comments:

Chekgu Azrine said...

lama xupdate..skli nmpk pelut comel..mcm boy je la sis..

Mysara Ab Rahman said...

kte baru jmpa blog sis..cantiknyer baju rayer sis..baby bump nmpk comey je..hee

Nina Zee said...

salaam..hi wawa, 1st time jengah blog awk.. comelnye preggy mom :)
kita beza sebulan je.. Nina dah 33w dah.. btw, ur skin is so flawless, bole share pkai skin care apa? any supplement?

Cik Dee said...

comel ye.. alahai

Wawa_Nadwa said...

Nina Zee :

jgn tertipu ye. sekarang kan byk software muka kedut pun bleh nmpk cantik. hehehehhe!

nesloais said...

as-salam, lama dah tak melawat sini.

mmg setuju, once dah ada family ni masa nak berblog / bertenet makin kurang. Dah ada baby nanti lagi la berkurang masa nak bertenet.

saya pon dah jarang berblog. hanya sempat tengok2 FB je skrg ni. Tapi hopefully nak upkan balik blog. Sebab nuffnang income pon dah makin slow, harus kena agresif balik bagi meningkatkan pendapatan seisi keluarga.. maklumlah harga minyak & brg keperluan asas yg semakin meningkat jadi perlu ada side income walaupun sikit.

sekian, wasallam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998