Wednesday, September 11, 2013

8 months!! 54 days to go.... ;)

 Assalamualaikum..



Rasa macam nak menceceh pasal mengandung lah kali ni. Hari ni dah 32 minggu 3 hari. Kita bangga, bersyukur sangat dapat mengalami pengalaman ini. Alhamdulillah sepanjang mengandung kita tak ada banyak sangat alahan dan meragam macam-macam. Boleh memasak, mengemas dan sebagainya seperti biasa. Cuma masalah emosi dan selera makan agak terganggu. Berat pun tak banyak naik, sekarang dah 61kg. Check up pun baby alhamdulilah sihat, kaki tak bengkak, gula dalam badan ok. Kira kita bernasib baik sebab tak perlu minum air gula sehingga sekarang. Harap tak payah la kan. Hehehe!


Terasa comel pulak sejak mengandung ni. hehh! ;p



Jantina baby pun kita dah tahu. Memang dah agak sebab orang keliling dok sibuk cakap baby apa kan. Sebenarnya tak kisah baby boy or girl, janji baby sihat. First time scan kat hospital serdang, masa check up doktor terus cakap jantina baby. Ehh tak rahsia dah. Haha! Kedua kat klinik kerajaan, jantina yang sama. Scan 3d, 4d pun samaa. Betuii la tu kutt.. hik hik!


Kita ni special case setiap kali check up mesti scan sebab awal mengandung kita ada ovarian cyst. Alhamdulillah, sekarang cyst dah tak ada. Kadang cyst normal bila di awal kehamilan jadi jangan terlalu risau ye kawan-kawan. Kang jadi macam kita dulu, aduii tu yang menganggu emosi tu. Risauuu dan takut. Heeee!!


Jadi bila dah kompem baby apa, kita laki bini sangat teruja la membeli barang baby. Tapi mama dah pesan awal-awal jangan beli new born sebab baby cepat besar. List barang memang sentiasa ditangan, yang penting je beli dulu. Yang lain-lain kemudian. Yang tak tahan beli sikit je baju dengan harapan nanti orang bagi hadiah baju. hahahhaa..  ;)



Baby sekarang sangat la aktif bergerak. Nurse suruh kira pergerakan baby. Kadang kita tengah sibuk mana la sempat nak kira bagai kann, tak perasan pun baby gerak. Kalau rajin kira la, kalau tak agak-agak je sudehh.. hehe!


Masa mula-mula baby dah mula tendang, baby gerak kemain excited yerr. Sekarang baby gerak.. Perghhh senak perut makk sayangg uiii. hihihihihi! Baring pun dah tak selesa. Pusing kiri sakit, pusing kanan sakit. Tidur telentang baru selesa. Katil memang penuh dengan bantal lahh, bantal kepala, bantal peluk, bantal letak kaki, bantal busuk lagi. haha! Sampai jatuh-jatuh bantal ke bawah katil, suami kat sebelah pun dah tak nampak sebab bantal banyak sangat. hehe.. Tapi tu la katanya tak elok tidur telentang sebab baby tak dapat oksigen. Tuu yang selesa buat masa ni..


Semua wanita sangat benci dan takutkan pada strech marks ni kann kann kan. Termasuk la yang menaip ni. Gigih la pergi cari lotion. Awal-awal dulu semangat la koo sapu, pehtu malas dah. hahaha!




Kaki pulak sokmo lenguh-lenguh dan cramp. Nak sapu minyak pun kemain seksa. Perut dah membesar jadi nak tunduk pun dah tak sampai. Suami sekarang out station jadi buat sendiri la, kalau dia ada pun buat sendiri juga. Kita ni kan tak suka susahkan orang. Ecehh.. Yela dah tau kita dah sarat tak sampai bukan nak offer diri buatkan, ni tengok je. Mulut perempuan tu memang kata tak payah, tapi dalam hati nak sebenarnya. Susah la laki ni nak paham. Lemmm sangat.. kekekkeke!


Nak potong kuku pun tak sampai. Macam-macam gaya ada.. ;)


Haaaaa.. ni gambar kaki ni pun google je. kang ku tempek gambar kaki sendiri, takut pitam pulak kome yang melihatnya. hahaha! bughokkk..



 Memang orang cakap banyak kan berjalan masa mengandung ni nanti senang beranak. Rumah tingkat 3, ofis pun tingkat 3.. fuhhh mengahh akak ni panjat tangga dik. Kembang kempis hidung kalau naik tangga. Pfftttt!


Sekarang rajin la baca pasal beranak ni. Siap tengok dalam youtube One Born Every Minute. Suka tengok cita tu, mula tengok kat Astro. Pastu rajin pulak tengok kat youtube, pasal beranak-beranak ni laa. Mat salleh kalau beranak macam-macam gaya ada. Cam bestt pulakk. hahaha!


Baca pasal teknik bernafas masa bersalin. Siap what app suami suruh ingatkan masa kita nak bersalin nanti takut lupa. Ntah ntah dia pun lupa bila dah nebess kann.. Wakakkaka!


Bila kaki dah kerap cramp baru terhegehh minum susu. Kita bukan la pengemar susu lembu ye. Bauu dan rasanya amatlah meloyakan. Nasib baik laa ada perisa oren ni sekurang-kurangnya takda la bau kuat sangat. Minum pun senapas je taukk. Punya la seksa. Heeee!! ;p




 Dah puas menceceh ni maiii nak tunjuk baby kitaaa..
Baby S!
S for.. jeng jeng jeng!
;p


1st tu dia buat muncung koooo. Adik badik kita je tau yang kita suka buat muncung gituu. Kadang masuk lif biasa la ada bauu kan, takyah tutup hidung dengan tangan, buat muncung gitu sudah memadai. hahahah! Sekali anak ikut, terkejut mak nakk.. Plsss jangan buat gitu sayang, tak cantik.. hihi!
 



Penat dah mak buyung menceceh walaupun tangan yang menaip. Tertiba mengantuk pulak, cepat kul 1 plss. Nak tidur.. lalalallalala~!


6 comments:

Nina Zee said...

hi wawa ^_^v u 8th month 61kg je? jeles2... i masuk 34w ni dah 75kg...sedih!! anyway, goodluck dear take care

Lynda Che Lah said...

sgt best bila bc..cute n happy for u :)

eqbalzack said...

Seronok abg eq baca entry ni. Nanti uar2kan bila dah bersalin ok. Abg eq nak bg hadiah kat baby. Sebab wedding wawa, abg eq tak sempat nak dtg dulu...Semoga selamat semuanya :)

attyfir said...

bagusnya wawa..berat x naik sgt
kty doakan semoga dipermudahkan ye semua.takecare

Anonymous said...

Berapa makeup nikah

Siti Asiah said...

memang Wawa comel ...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998