Thursday, June 30, 2011

Rindu Malaysia

Masa nak balik tu masing masing dah sediakan duit ye. Yela mana tau kena denda berat luggage kan. Shopping tak henggat. Malam plak nak mengemas barang-barang, termenung mengenangkan barang yang banyak. Tak tau nak sumbat mana dah. hehehe!
Naik je bas terus tanya Chen kalau kena denda berapa yuen. Takut nya pasal. Weyhhhh kain ela budak opis berela-ela okey! Mauuu tak takut.

Tapi alhamdulilah berkat kepakaran egen itu sendiri, kami terselamat dari membayar denda. senyum lebar tak sabar nak balik malaysia... :)
Ntah berapa kali timbang beg sindiri takut nya pasal. hihihi!

Sebak plak nak berpisah dengan Chen nii.. heeeeee!! :)
Ok ready too goooooo!! Nak balik tak ada masalah, tak delay. Sampai terus masuk, flight masa nak terbang china tu kemain lama delay. Tak shukee! Mencik menunggu.. heee!
Best dan excited sangat sebab dapat duduk tepi tingkap. Oh memang nak sangat duduk tepi sebab nk tengok pemandangan dari atas. Syiokkkk! Padahal pastuu koo membuta tak henggat. hihihi!!

Tapi masalah duduk tepi ni kooo susah nak keluar pi toilet. Nak suh orang sebelah kuar segan sebab emcem sangat jadi tahan je la sampai airport. heeeeee!
Selamat Tinggal Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong !

Pengalaman di china sangat menyeronokkan. Kita dapat tengok budaya, persekitaran ditempat orang. Rasa kalau ada trip lagi ke sana, aiii lah orang pertama nak pergi. Heee!!

Rindu malaysia ke rindu ehem ehemm..
hahahahha!




Wednesday, June 29, 2011

Hari terakhir sebelum pulang ke Mesia.. ewahh!

Ok ok sambung cerita. Seawal pagi lagi kami sudah berkumpul untuk program seterusnya yeah. Kira waktu itu adalah hari berjalan dan bershopping sakan sebab esoknya dah nak balik. Jadi haruslah menghabiskan belen duit yang adooo!
Lokasi pertama kami adalah Yuexiu Park. Arahan yang harus dipatuhi dan diikuti kalau tak, tinggal la ko sorang kat situ. hihihi! :)
Best nya kat sana ramaiiiiiiiiiiii pasangan akan menari di halaman yang disediakan. Siap ada radio besar kooo pasang lagu cha-cha oke. Best je tengokkk!Pasangan orang tua paling romantik. Pastu kalau kita amek gambo siap lambaiii dan senyumm lagikkk!Warga tua kat sana kira sangat aktif dan kuat bersukan.
Paling penting warga tua disana boleh naik tangga yang sangat tinggi ini ok. Aku pun somputtttt! hahahhaha.. Maluuu je!
Pikir pat ploh pat kali nak sambung naik tangga ke tak? hihihi!Naik gak ok. Gegeh panjat. Malu yang mereka yang lebih berusia mampu naik setinggi ini. hiks!Hoyeh hoyeh sampaii jugakkkk!Yuexiu Park ciri selama 14 peninggalan kebangsaan, wilayah dan tempatan yang terkenal budaya termasuk patung lima jantan, Menara Zhenhai dan dinding kota kuno Dinasti Ming (1368-1644) kini telah diiktiraf sebagai taman negara - iaitu satu-satunya di Guangzhou.
Patung Lima Pelantak, mercu tanda simbolik Guangzhou, berdiri di Taman Yuexiu, Guangzhou.
Pilih jangan tak pilih.

Tapi kan sourviner kat sini tak senonoh. Hahhahah! Ade ke kat keychain buh gambo bogel. Terkezuttt hakuu. hehehhehe!
Cakk!
Sempat main menatang nehh!Ada buah berangan yang sedap! Puan Aminah belanja. Kalau orang belanja selalu nya memang sedap. hehe!
Kita shopping lagii! Kali ni ada tanggungjawab yerr. Kena plak beli kain ela untuk budak budak opis. Bukan sikit mau beli, banyakkkkkkk! Bermeter-meter. Bayangkan la aku dengan Baie ni nak kena angkut.

Satu lagi aku sebenarnya tak berapa berkenan nak belikan untuk orang ni. Takut orang tak suka. Yela pilihan kita tak sama dengan pilihan orang kann.. :)Tengokkk! Beg besar tu penuh dengan kain ela ye tambah Baie bawak lagi. 64 meterrrrrrr kesemuanya.

Tapi bila pulang ke mesia orang banyak komplen. Aduiii kecewa betul hati ini. Penat bawak berat ni tak hilang, masuk opis orang komplen. Rasa nak hempuk pala sekor-sekor. hehehehhe!
Solat disini.. :) Makan malam di restorant baru. Makanan ok je macam biasa. Tekak aku slumber je masuk kira sedap la tuh. Hehehhehe!Sampai hotel baru perasan duit tak abes lagi. Apa lagi siap siap terus turun hotel kita sambung shopping. Hahahhahah! Nasib baik bawah hotel ada sederettt kedai bajuuu jadi koo boleh senang hati shopping sampai malam.. ;P


Huii semput rasanya buat entry laju-laju.. hehhehehe!

Shangxiajiu shopping street

Lepas melawat SCUT kami semua pergi lunch di restorant baru. Kira di Guangzhou ni adalah lunch pertama kami. Rasanya di Guangzhou atau Shenzhen takda masalah pun nak cari tempat makanan halal sebab sana ramai muslim.. :)
Masih berbaju putih.. :)Masak 2 rasa.. dappp! :)
Ayan goreng ! :)
Sayur goreng. Kat sana dorang ni kalau goreng sayur memang banyak batang dari sayurnya. hehehehhe!
Lepas makan kira ke masjid untuk solat jamak yer serta tukar baju untuk ke destinasi seterusnya.Ada telaga ni dorang kata rasa macam air tebu. Semangat la kooo pam sebab nak rasa air tebu tu. Sekali minum rasa karattttt daaa. hahahhaha!
Shabi Well !
Kat sana juga orang-orang tua berzikir dan baca quran ramai-ramai. Alahaii muka mereka ni bersihhhh sangat dan murah dengan senyuman.. :)
Bergambar bersama mereka. :)
Lepas je kiteorang amek gambo ni. Ada makcik ni keluarkan kamera plak nak amek gambo kiteeee.. hiks! :)
Hoyehh! Sampai sudah ke Shangxiajiu shopping street. :)
Dengar penerangan dari Mrs Chen, katanya jangan beli dengan orang orang yang berlegar kt luar ni. Banyak tipu. Dan juga harus jalan berkumpulan.. :)Shopping timeeeeeeeeee!! ;)Handbag dan baju banyakk sangattt okeyyy! Buleh juling biji mata koo nak memilihnya. Aku beli untuk adik perempuan, untuk mama dan untuk diri sendiri itu harusssss.. :)MUka penat shopping !
Lets makan yooo! Makan kedai mamak utara.. Tomyam dia rasa pelikkksss.. hahha! :)
Sepatutnya kiteorang sampai petang je. Trip lain naik kapal. Aku nid aripada naik kapal baik duit tu aku beli barang kan. Lagi puas hati. Jadii mereka tinggalkan kami di sini sampai malam koooooooooooooo. Melecet kakiii.. heeeeeeee! :)Ok abes satu entry!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998