Monday, December 12, 2011

Penghujung Selatan Tanah Besar Asia

Tahukah anda bahawa Tanjung Piai merupakan tanah paling selatan di benua Asia. Ia terletak dalam mukim Kukup, daerah Pontian, Johor , Malaysia. Kini Tanjung Piai menjadi nama kawasan pilihan raya di Malaysia yang sebelum ini dikenali sebagai parlimen Pontian.

Tanjung Piai terkenal dengan restoran makanan laut dan juga mempunyai hutan paya bakau yang indah dan belum terdedah kepada pencemaran mahupun pembangunan. Dari sini, kita dapat lihat bangunan pencakar langir Singapura yang dipisahkan oleh Selat Johor.

Copy paste dari wikipedia. 


Selamat tiba di Tanjung Piai.
Baru lepas hujan, jadi kita boleh jalan-jalan dengan seronok nya.. :)



Tiket hanya RM5 sahaja bagi dewasa. 
Juga disediakan sijil kalau nak. Tapi aku tak beli pung, bukan masuk dalam SKT pun. heeee!!
Sebenarnya lepas main boling kalau boleh nak je balik KL terus. Penat wooo! Tapi ramai pula mahu ke Tanjung Piai, katanya dah alang-alang jalan biar sampai ke Tajung Piaii. Kita ikut saja laaaa walaupon badan rasa nak demam, kepala dah mula berat dan mood nak jalan pun macam hampehh je.



Kecik nya saya di situ .  



Ketika ini kita berada hujung jeti tanjung piaii. Mula-mula sangat excited, bila terbaca arahan tak boleh berkumpul satu tempat di atas jeti tu terus kecuttt.. Haiiyooo kalau roboh jeti ni camne??? Memang agak usang kuttt.. Hihihi!!

Terus patah balik dengan laju nya sebab takutt gak.. Heee!!



You'll never walk alone??!!



Monyet akan menemani anda. Suka sergah-sergah orang tauu.. 
Aduhhh!! Cepukkk gak kang sekor-sekorrr! Muka tu sangat mengerunkan. Seramm kutt! Elok-elok rasa teruja nak jalan terus rasa takut. Tak best langsungg, berdebar-debar je rasa. 



Heeeee!!



Walaupon rasa takut sepanjang jalan tu, kita rasa tenang setelah sampai di sini.
Nyamannnn nya rasaaaaaaaaaaaaaaa!!!
Angin sepoii-sepoii bahasaa. :)



Kita terpisah 2 group sebab tu dalam gambar tak ramai. Soo gambar yang group satu lagi tu tak payah letak la sebab bukan ada gambooo kita pun kann.. hahahhaha! Semakk jewww..



Peaceee bebehhh!



:)




Tahniahh!! 
Anda sekarang berada di penghujung  selatan tanah besar asia.



Kira kat dalam peta tu kita kat hujunggggggggggggg sekali.
Ok la tu penah jejak sekurang-kurangnya kalau orang tanya kita penah la sampai kan.
Korang penah sampai kah??  ;)



Nice pose !!


Nak patah balik pon hazab gak. Pasti monyet-monyet tu datang sergahh. 
Yang pasti kalau monyet tu sergah kita akan tutup muka dulu. hahahhaha kang dia cakar muka ni kangg, turun sahammm aaii.. kekekkekeke!!


Sampai KL jam 2 pagiiii! 
Memang terbaek la kann.
-.- "



6 comments:

Chekgu Azrine said...

belum ada rezki lagi sis Wawa nak sampai sini.. husband keje je manjang..outstation jek.. huhu

ayu quinn said...

wawa..awk ke tanjung piai ehh?? tu kampung saya...dr kampung ke tanjung piai 15minit jee..welcome tu johor.heee :)

ayu quinn said...

wawa..awk ke tanjung piai ehh? tu kampung sy..dr umah kampung sy ke tanjung piai 15minit jee..welcome to johor.. :)

Wawa_Nadwa said...

Chekgu Azrine :

takpe..
cuti2 sekolah ni bleh pegi..
:)

Wawa_Nadwa said...

ayu quinn :

oh kg ayu kt sane ke??
hehehe..

zila said...

Ayooo..saya dah smpaipun sini..xgipun sini..hai..rugi2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998