Thursday, February 11, 2010

Marhaban & Cukur Jambul Amar

Ni plak kisah hari ahas lepasssss.. Dh basi dh pon cerita nih tapi ku tetap nk post entry ni gak. Heee!!

Majlis Marhaban dan Cukur Jambul Amar. Anak lelaki ketiga acuu aii..
Nyenyakk Amar tdoo yerr sayang.. =)Serba sedikit info berkenaan Majlis cukur jambul yang diambil wikipedia,
Cukur Jambul merupakan adat resam masyarakat melayu di Malaysia 40 hari selepas kelahiran bayi. Sambutan tidak disambut selepas kelahiran kerana sang ibu masih belum lepas pantang atau belum sihat.

Antara acara semasa majlis cukur jambul ialah :
  • Menyembelih kambing atau lembu Aqiqah. Daging dimasak dan dimakan bersama-sama dalam kenduri tersebut. Ayam tidak boleh dijadikan aqiqah.
  • Bacaan Barzanji atau Marhaban: satu bacaan salasilah dan pujian terhadap Nabi Muhamad.
  • Meletakkan bayi di dalam buaian yang dihias indah. Di bawah buaian diletakkan pisau corek dan kemenyan berasap. Tali buaian akan ditarik oleh kanak-kanak.
  • Bayi didukung dan diarak berkeliling tetamu lelaki yang sedang membaca Barzanji di ruang anjung rumah .
  • Beberapa tetamu penting seperti datuk kepada bayi, imam, ketua kampung dan bomoh akan merestui dan mengusap jambul atau kepala bayi tersebut.
Marhaban mula jam 10.30 pagi.. Tgk2 la gamboo yer.. taktau nk taip ape dah. ihihiihiihi!!Nyenyak plak dak kecik nih. Amar sebenarnya tak suka dukung, sib baik haritu dia diam je tak meragam.. =)
Bayi didukung dan diarak berkeliling tetamu yang sedang berzanji.. =)
Menggigil tangan ni nk gunting rambut dak kecik nih. hehehe.. takut tersilap gunting je.. =)Sudah selesaii..
Promote pakcik aii japp.. Cbuk je dia.. hahha!
Ok selesaii saja majlis terus pulang, takmo tunggu lama2 sebab rumah org.. kalau umah sedara sendiri best gak kan lepak lama2.. Cuaca panas buatkan aii sakit kepala, tak dan nk tunggu petang utk birthday party anak2 buah acu.. =)

Amar owhh amar!! sampai hati kam0oo shii shii kt kakak mu nih yer.. Ngah nk tukoo pampers dak tecik nihh yg sudah penuh.. Baikk je dak tecik nih pancuttt.. Tu yang terus balik tuu.. hahhaha! aihhh..

Terus macik2 bising "biasa la org takde pengalaman jaga anak.. bla bla bla.." biasa la tuh kan. kec0h ye kan kan.. hiks!


2 comments:

Lifesaver said...

nape nak promote pakcik?pakcik tak kawin lagi erk?

nURmALa mAZLan said...

bila turn akak ni wawa..hehehe~tetiba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998