Sunday, November 1, 2009

Demanding..

Pada suatu petang yang mendung, selepas menjemput ibu ku di tempat kerjanya, kami tidak terus pulang ke rumah, sebaliknya kami melencong pergi ke Ampang Point utk mengambil telepon bimbit ku yang sedang dibaiki.

Hahhaha.

Ok tak kalau gunakan ayat cenggini tulih blog. Heeee!

back to da topikk..

Aku sampai je parking je kereta terkujattt aku tertiba cermin tingkap ku di ketuk oleh seseorang. Rupenya budak kecik ini..

Ok tak kisah la kan.. Dalam kete byk duit syiling so aku bagi la 2 ketuiii duit syiling 50 sen. Huiii.. "2 hengget.. nak 2 hengget.." ingat kan bile dah bagi tu blah la kan, buleh mintak nk 2 hegget lagi.. Ewahh ewahh koooo bagi betis nak peha plak.. Selagi tak kasi, dia dok tepi cermin pintu kooo.. Camne aku nak keluar kan..Pastu mama kuar la dari sebelah tu, dia pi larik plakk kat mama..

"Saya anak yatim, mak sakit kat rumah, bapak sudah tadaaa, macik suh mintak 2 hegget.." tu ayat dia ok..

Mama kasi singgit kertas.. "macik sy s0h mintak 2 hengget.."

Aihhh main mintak2 plak kan dorang nii.. Camno tak kayoo dgn mengemis ajoo. Ni yg aku geram ni.. Sabo je la. huh!!

Mama bleh plak interview budak tu.. tanya macam2 la.. "sape hantar kamu kat sini?? Nape mintak sampai 2 hengget?? Nnti macik report kang baru tauu.."

Hahhaa.. mama over tau.. Sampai aku tarik mama, kalau takk?? sampai besok pun tak abes.. =P
Mula-mula kesian tapi bile paksa2 mintak2 camni rasa geram pon ade. Mesti ada yg ejen uruh ni.. aihhh!

Tangan yg memberi adalah lebih baik dari yang menerima. Tak kisah la walaupon hanya 10 sen, janji hati ikhlas.. =)

12 comments:

ikiqzana said...

sian kt budak pompuan tu.. mesti dipergunakan oleh egen yg x bertanggungjawab...

akk pun pernah kena mcm ni tapi org tua.. dia bagi surah yasin. kata nyer ikhlas akk kasi rm5, dia kata nk rm10. angin je akk masa tu... terus pulangkan surah yasin tu balik. tapi duit rm5 tu akk sedekah.. badan sihat.. tapi x nk cari keja...

atty's said...

sindiket semua ni..
tapi tu lah kita sian kt diaorg..kan..

Lifesaver said...

penah jumpa budak2 mcm ni kat satay kajang samuri, mines shopping complex. smua waktu kita tgh makan..rasa mcm sendiket pon ada..

baik kita derma kat masjid..ada bagusnya..takpe, kita beri ikhlas, Allah je tau kebenarannya.

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

dowang ni semua sindiket...dowang umpan kita dgn buat muka kesian tapi dlm paper kan dowang buat research pendapatan pengemis lebih jauh tinggi dari seorang pegawai bank...giler idak?

Lionel Azry said...

dah kejekan?bagi sudah rm2 tu =p

lily lotus said...

bleh plak ekk demand2..mesti kerja agen ni..sian budak tu

Wawa_Nadwa said...

ikiqzana :

tu la.
dorng keje tuk org ni.
senang je org lain kaya.
tp tu la sian kecik2 dh camni..

Wawa_Nadwa said...

atty's :

mesti sidiket.
dh byk la skrng ni.

Wawa_Nadwa said...

Lifesaver :

kat mane2 ade je kak.
berlambak2 dah.
kalau kat pasar malam tu lagi byk.
ada yg takde kaki, tangan dll.
tapi yela kita sedekah je, yg lain biarla DIA yg tentukan.

Wawa_Nadwa said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

tu la.
tak kasi rasa serba salah plak.
tp dak kecik ni yg minta, org lain yg kaya nuar.
tp takde lagi pihak yg bertanggunjawab mengatasi masalah ni kan..

skrng ni makin berleluasa la.
terlampau byk..
aihh!

Wawa_Nadwa said...

Lionel Azry :

bukan tak mampu bagi rm2 tu.
tp 'meminta-minta' ni yg cam tak nak kasi..
=P

Wawa_Nadwa said...

lily lotus :

biaso la tuh kak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998