Saturday, February 14, 2009

Hari Kasih Sayang

'Happy Valentine's Day'

Org kate tak elok sambut kan.
Aku tak penah sambut pon sbb bagi aku tiada tarikh tertentu utk menunjukan kasih sayang kpd org yg kita sayang. Tunjuk je tiap2 hari kt keluarga, kawan2 dan tak lupe kawan yg palinggg special. btoi tak? =P BANYAK perkara yang perlu diketahui apabila menjalin hubungan dengan lelaki atau wanita yang baru dikenali.

 • Ketika mengucapkan, "Aku mencintaimu", lakukan dengan serius. Semua keputusan yang anda pilih, ada akibatnya oleh itu, bertanggungjawab atas pilihan atau keputusan yang dibuat.
 • Ketika berkata, "Maafkan saya", pandang matanya. Kata maaf tidak cukup hanya dengan ucapan tetapi perubahan sikap juga penting. Maaf yang tulus adalah daripada hati.
 • Bertunang dulu sekurang-kurangnya untuk tempoh enam bulan sebelum membuat keputusan bernikah kerana ia mampu memberi ruang untuk mengenali hati budinya. Perhubungan harus dilaksanakan tahap demi tahap dalam usaha mencapai keserasian dan keindahannya.
 • Percayalah pada cinta pandang pertama.
 • Jangan mentertawakan atau meremehkan impian orang.
 • Cintailah orang lain dengan mendalam setelah anda melalui kekecewaan dalam cinta pertama. Anda mungkin akan sakit dan terluka tetapi sesungguhnya itulah cara untuk menjalani hidup yang sebenar dalam fasa seterusnya.
 • Saat pertengkaran atau perdebatan yang hebat, jangan menyebut nama seseorang yang sememangnya dibenci pasangan atau kekasih anda.
 • Jangan menilai orang dengan siapa mereka berteman.Cinta dan kejayaan besar memerlukan pengorbanan bukan sedikit.
 • Ketika kalah, jangan lupa pelajaran yang diperolehi. Kekalahan bukan bererti anda sudah gagal tetapi daripada kegagalan itulah anda sedar dan mulai belajar sesuatu.
 • Hargai diri sendiri dan orang lain serta bertanggung jawab pada semua yang anda lakukan.
 • Jangan biarkan pertengkaran kecil memusnahkan persahabatan.
 • Ketika anda sedar sudah melakukan kesalahan, ambil langkah segera untuk memperbaikinya.
 • Tersenyumlah saat menerima telefon daripada si dia atau yang teristimewa. Orang yang menghubungi anda akan mendengarnya daripada reaksi atau nada suara anda.


17 comments:

Kenia said...

you are a pretty woman. Magic me stay with your photos. Which is your religion? I appreciate your culture very much. Ahhhh! Wonderful your pink room!

Kenia said...

I wait your reply… Kisses of the Brazil!

Kenia said...

Why you do not can show the face?

KhaLifah feDi said...

heheheh..
oh tq wawa akn hal info inie..

adkh qm udh berpunyae ....? lalalla..*aq tanyer aje*

KhaLifah feDi said...

"Tersenyumlah saat menerima telefon daripada si dia atau yang teristimewa. Orang yang menghubungi anda akan mendengarnya daripada reaksi atau nada suara anda."

oh begitu ker?......

ti aq nk try ar call wawa..hehehe..


lalala.*aq mmg xguna pone pun coz alahan*

Liquid said...

ye betui... betui... betui... =)

Wawa_Nadwa said...

Kenia:

hi kenia.
thanks for your comment
i really apreciate it.
=P

Wawa_Nadwa said...

KhaLifah feDi:

same2.

x guna fon.
ish rugi2.
hahaha!

=P

Wawa_Nadwa said...

Liquid:

apo yg btoi nye tuh.
hiks!

=P

KhaLifah feDi said...

emm is ok rugi mebe pd kamu wawa..
but pd aq is ok..biar teda ag bgus..itu m'yenngkan aq..
lalala......

Wawa_Nadwa said...

KhaLifah feDi:

yeke.
hmm. mungkin kamu dh biase kot.
tapi bagi wawa x bleh.
hehehhe!
=P

megat said...

Umat Islam mestilah memiliki kepekaan dalam mengenal-pasti mekanisma yang digunakan oleh musuh-musuh Islam untuk mengubah kefahaman kita terhadap Islam. Apabila Umat Islam digalakkan untuk melibatkan diri didalam smabutan Hari Valentine mereka diperdayakan untuk meninggalkan nilai-nilai akhlak, standard bertingkah-laku, kehormatan dan maruah yang Islami, yang diperintahkan untuk dipelihara didalam menjalinkan perhubungan lelaki dan wanita.

Adalah amat perlu bagi kaum muslimin untuk menyedari bahawa Islam mengkehendaki mereka menjadikan tempat rujukan mereka sebagai hak ekslusif bagi Hukum Syarak. Ia adalah satu-satunya sumber yang sah bagi perayaan, tradisi atau amalan yang dibenarkan oleh Islam bagi Muslimin untuk mengikutinya. Islam adalah bertentangan secara total dengan konsep sekularisma. Ia juga tidak memberi sebarang ruang kepada konsep batil “kebebasan individu”. Sebaliknya, Islam hadir untuk mengatur urusan manusia didalam setiap aspek secara menyeluruh, membebaskan mereka dari ketundukan terhadap manusia atau hawa-nafsu mereka sendiri, dan memimpin mereka kepada hukum Pencipta mereka yang sempurna.

كان لأهل المدينة في الجاهلية يومان من كل سنة يلعبون فيهما
فلما قدم النبي صلى الله عليه وسلم المدينة قال قد كان لكم يومان
تلعبون فيهما وقد أبدلكم الله بهما خيرا منهما يوم الفطر ويوم النحر

Diriwayatkan bahawa Anas Bin Malik (ra) berkata; “Apabila Nabi saw berhijrah ke Madinah, peduduk disana memiliki dua hari perayaaan Jahiliyyah. Dia sawbersabda, “Apabila aku datang kepada kamu, kamu memiliki dua hari perayaan yang kamu sambut ketika masa jahiliyyah. Allah telah mengantikannya denga hari yang lebih baik, iaitu hari raya Fitr dan hari raya Adha.”

Berasaskan ini adalah jelas bahawa Islam telah melarang sambutan terhadap perayaan, samada ianya krismas, tahun baru, deepavali, dan sebagainya. Dari asal-usulnya Hari St Valentine adalah perayaan musyrikin yang menganjurkan pergaulan bebas didalam masyarakat dan ianya terpesong jauh dari apa yang dikehendaki oleh Islam. Oleh itu, menyambut dan melibatkan diri dengannya adalah diharamkan oleh Islam.

Rashid said...

Yup.. senyumlah pasti sidia tersenyum jua..

KhaLifah feDi said...

huhuh.ok..slmt berasmaradana dgn hanpone mu ok wawa..hehehe

Wawa_Nadwa said...

megat:

thanks for the info yeah!
=)

Wawa_Nadwa said...

Rashid:

yer cikgu!

=P

Wawa_Nadwa said...

KhaLifah feDi:

hahahhaha!
yo haaaa..
=P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998