:)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, April 18, 2014

Kenapa Baby TIDAK Boleh Makan Sebelum 6 bulan?

Aku jadi sangat pelik, musykil, hairan dan tertanya-tanya kenapa ada orang yg lebih tua suruh bagi Syamil makan dalam usia begini (belum 6bulan lagi). Kata mereka baby lapar sebab tu tidur tak lena, suka hisap tangan dan sebagainya. Aku jadi errr nak bagi makan ke??? kena bagi makan keee??

Nanti bila kita kata tak boleh. Ada je jawapan "alahh.. duluuu bolehhhh jeee?? hidup je sampai sekarang?" hahahhaa sakit pulak hati kita nii hahaha!

Sebagai ibu kita pasti mahukan yang terbaik untuk anak kita kan. Pengalaman pertama memang kena banyak tanya orang lebih berpengalaman. Tapi sekarang banyak kemudahan, semua dihujung jari. Google je. Semua ada!

Kat bawah ni copy paste dari internet je..


Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil sebulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan kepada bayi.

WHO mencadangkan agar bayi diberi makan pada usia 6 bulan (tahun 2001), begitu juga dengan Jabatan Kesihatan United Kingdom, dan Polisi Penyusuan Susu Ibu Kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan ibu menyusukan anaknya secara eksklusif (tanpa makanan lain, susu lain, mahupun air masak) selama 6 bulan.

Namun, masih ramai yang tidak mengikuti polisi dan recommendation di atas kerana beberapa sebab:

> Anggapan bahawa bayi kelihatan bersedia untuk makan dari mulutnya yang suka mencicip2.
> Anggapan bahawa bayi lapar.
> Anggapan bahawa perut bayi akan lebih kuat sekiranya diberi makan lebih awal.
> Anggapan bahawa bayi akan lebih kenyang dan tidur lebih lena jika diberi makan.


Sayangnya anggapan di atas salah sama sekali.


1. Sistem penghadaman yang belum matang

Sistem penghadaman bayi di bawah 6 bulan masih terlalu muda dan belum bersedia untuk memecahkan kanji dan karbohidrat. Tubuh bayi masih belum menghasilkan enzim yang mencukupi untuk proses ini. Enzim amilase di dalam air liurnya belum cukup bagus untuk menjalankan proses pencernaan pertama.
Tubuh bayi masih belum dapat memproses lemak. Manakala buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses protein yang tinggi dari sumber telur, daging dan susu lembu (Protein di dalam susu ibu adalah berbeza).

Tidakkah anda berasa kasihan dengan tubuh bayi semuda itu terpaksa bekerja keras untuk menerima zat2 makanan yang masih belum sesuai untuknya?


2. Masalah kesihatan jangka masa panjang

Pernahkah anda terjumpa seseorang dewasa yang kelihatan sihat, menjaga pemakanan, rajin bersenam, tiba2 jatuh sakit atau meninggal dunia akibat penyakit kronik, seperti sakit jantung, strok, kencing manis, buah pinggang dan sebagainya?

Menurut kajian yang dibuat oleh University of Buffalo, salah satu penyebab keadaan ini adalah akibat dari pemberian makanan terlalu awal.

Tidakkah anda menyayangi anak anda dan masa depannya?


3. Masalah dalam penyusuan

Bayi yang diberi makan terlalu awal, akan lebih kenyang dengan makanan. Ini akan mengganggu penyusuan ibu kerana mungkin bayi sudah tidak mahu menyusu lebih banyak.

Fikir-fikirkanlah tentang masa depan anak-anak kita. Ada sebabnya apabila satu riwayat diceritakan kepada kita bahawa Rasulullah SAW cuma memercikkan air pada pakaian yang terkena kencing bayi lak-laki di bawah usia 2 tahun yang hanya minum susu ibunya sahaja.

Ada mesej tersembunyi kenapa Rasulullah masih tinggal bersama Halimatussaadiah, ibu susuannya meskipun usia Baginda sudah melepasi 2 tahun.

Sayangilah masa depan anaka-anak kita. Jangan terlalu ghairah untuk melihat bayi kita ‘cepat besar’ dan memberinya sesuatu yang dia belum bersedia untuknya. Ikutlah saranan yang telah digariskan, sebagai satu usaha untuk memastikan anak-anak kita membesar dengan sihat dan terjaga kesihatannya.


::Tanda- tanda baby sudah bersedia diberi solid foods ialah::


1. Baby sudah boleh DUDUK

Tidak kiralah sama ada baby itu sudah duduk sendiri ataupun sudah stabil apabila didudukkan. Ini kerana esofagus berada dekat dengan tulang baby..so kalau baby duduk maknanya makanan akan masuk dengan selamat ke dalam perut mereka. Dinasihatkan juga ibu2 jangan beri solid food dgn cara baring. Bahaya!! sebab takut tersedak susu. 

2. Baby dah boleh MENGGELENGKAN KEPALA 

Apabila baby dah mampu untuk menggelengkan kepala maka baby sudah boleh untuk mencuba dan menghabiskan saki baki makanan di dalam mulutnya sebelum kita menyuapkan lagi makanan. Malah dengan menggelengkan kepala, mereka akan memberi tanda bahawa mereka tidak mahu makan atau sudah kenyang.

Kesimpulannya selepas umur 6 bulan, susu ibu bukan lagi makanan utama dan baby perlu diperkenalkan dgn mknn pejal (bukan makanan pelengkap) yg bertujuan mengajar baby merasai pelbagai tekstur dan rasa. Namun, kalau baby menolak, just sabar dan jgn memaksa baby utk makan sebab mungkin baby belum betul bersedia

P/S:

Kalau boleh jangan lah beri baby kita makanan di dalam botol atau tin ye..sebab makanan tersebut mempunyai bahan pengawet.
Yang paling penting..beri mereka makanan semulajadi, tanpa bahan perisa.
Beras perang juga amat bagus untuk baby.

 Artikel dipetik dari SINI

+++++++++++++++++++++++++



Punya la excited nak bagi anak makan, siappp beli benda alah ni. 
Nampak comel je tu yang beli online trus.
Syamil 6 bulan je nanti mama masak sedap sedap k.. Order je syamil nak makan apa.
hehe!
;)



Thursday, April 10, 2014

Syamil, 5bulan 1minggu 6hari sudah!

Assalamualaikum wrh wbt dan Salam Satu Malaysia,

Gheeeeeeeee.. (pape pun sengih dulu)

Lama gilaa tak update. hehe!


Sebelum ni kita dah kenalkan anak kita kat entry Anugerah Terindah, Dzal Aidi Syamil kann. Syamil dah besar dah pun, pejam celik sekejap je dah 5 bulan lebih. Cepattttt sangat masa berlalu kan? Esok esok dah pandai berlarii pulak.


Masa kecik Syamil gelap betul. Hahaha. Sekejap cerah, sekejap malap. Betul orang kata budak kecik ni muka berubah-ubah kan. Kadang tengok ensemm macam bapak dia, kadang tengok comey cam mak dia. Haaa camtu la. hehehehe!

Kitaorang botak kan Syamil sebab tengok gambar atas. Kesian tengok rambut dia makin kurang. Gugur kut. Gugur kt tengah je pulak tu. Akhirnya botak kan baru nampak kacak. hee!
  
Untuk awal awal bulan dulu memang tak cukup tidur la si emak nya. Anak berjaga malam. Itu perkara biasa kata orang. Tapi bagi kita memang luar biasa, iyer la masih berpantang memang mencabar kesabaran yer. Nasib baik berpantang di rumah mama jadi gilir-gilir jaga si kecik ni.
 
 
   
Masa ni belum sempat cucuk 3 bulan, Syamil dah kena ciken pox. Terkejut juga. Iyer la kecil lagi kan. Tapi elok juga kena kecik-kecik so dia tak pandai garu lagi. Baru nak belajar buka mitten tu sekali sarung kan balik. Dah pandai masuk tangan dalam mulut, tu yang risau tuhh... ;)

Dah macam-macam perangai dia ni. Tertiba suka keluarkan lidah. Hehe. Kalau orang tua selalu kata anak lapar. Suh bagi bubur la nestume lahh. Belum masa nya lagi. Tunggu ye sayang.. ;)

Ensem boi!


Nahh! tengok anak kesayangan kita yang semakin membesar..
 Kalau boleh nak tempek lagi banyak gambar tapi macam overrrrrr la pulak. Selalunya kita banyak upload gambar Syamil kat IG, kalau nak tengok klik---> SINI.
Kat fb jarang upload hanya gambar terpilih jeww. Malas semakkan wall fb. Takut orang bosan. Kang ramai la yang meghoyan. hehe!

 Ok la tu saja untuk harini. Bila nak update lagi??
Hurmmm tengok la bila mood rajin datang. hahahaha!
k bubuiii!
;p

1. Phewww..
2. Bulat betul mata tuu..





3. Suka genggam tangan dia camtu..
4. Dah pandai buat pelbagai memek muka.. ;)




5. Yang ni buat mama tak mahu pergi kerja.. gewram!
6. Grrrrrrr..


7. Senyap je masuk kolam. Ok pasni mama campak lagi..
8. Siyess nya muka. Baru bangun tdo lettew..


9. Dah pandai pusing. yeyy! makpak dia paling excited.. ;p
10. Murah senyuman.. :)

11. Dah mula kenal orang ni.. ;)

12. Dagu tu runcing. Ikut sapa pun taktauu..

 13. Oh! Dah botak kali kedua. Cepat berpeluhh dia ni..

14. Bangun pagi macam ni rasa taknak bangun dari katil. he!

15. Berat 7.5kg. Jadi mmg dah tak larat nak dukung dia lama.
16. Saja bagi bapak dia jeles kt tmpt keje. Ktorg lepak rumah je pun. hehe!





Wednesday, April 9, 2014

Bersara dalam dunia blog..

Ingat nak delete dah blog ni. Rasa dah tak ada komitmen tapi bila mengenangkan ada RM 2.75 tu hurmmmm macam tak sampai hati pula. Hehehehe!

Tunda dulu niat nak bersara ni. Mana tau RM2.75 boleh jadi RM275 kennn.

Berangan la ko tak sudahh..
;p


Tuesday, December 31, 2013

Anugerah terindah, Dzal Aidi Syamil !

Assalamualaikum..

Lama tak update blog. Ada lagi ke yang buka n baca blog ni? ;)
Ini adalah yang terakhir untuk tahun 2013. Kira penutup la yer so panjang sikit lah!



Tanggal 28hb oktober yang lepas, alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang comel dan sempurna pada jam 5.58 pagi, berat 3kg. Setelah bertarung nyawa 5 jam, keluar la anak ku yang diberi nama Dzal Aidi Syamil bin Mazlan.. ;)


Pengalaman? Memang tak dapat dilupakan. Serik? Tak lah. Mesti nak tambah lagi. Iyer dak. Hehe. Tapi biarlah Syamil besar dulu, dapat kasih sayang yang secukupnya. Klise sangat kan alasan tu. Haha.


Rindu kut nak update blog. Sekarang duduk rumah belek anak je la. Harini genap 2 bulan 3 hari. Rasa macam lama pulak ambil cuti bersalin 3 bulan. Aaaiii bosan u taktau nak buat apa kat rumah selain belek anak. Bila anak tidur mata ni segar pulak.


Meh nak kongsi cerita pengalaman bersalin..


25hb okt, perut dah mula rasa sakit. Darah dah keluar. Terus pergi hospital. Seluk, dah 2cm. Disuruhnya balik. Katanya darah dah keluar banyak dan sakit sangat sampai muka dah tak boleh senyum baru datang semula. Ohh macam tuuu..

26hb okt, sakit manja-manja je. Lepak kat rumah dengan suami..

27hb okt, rasa sakit dah kerap. Sakit 5minit sekali. Siap tulis kat kertas masa contruction datang. Tapi macam was-was juga sebab kita bukan tau sakit contruction yang sebenarkan. Kang pergi hospital balik kena marah pulak. Hee.. bila makin sakit terus ke hospital dan bukaan baru 3cm. Hok alohh.. lambatnya. Haha. Serius, aku memang tak sabar nak bersalin sebenarnya. Teruja tau teruja. Tak ada langsung rasa takut tu. Masa doc check dia ada tanya ada ambil air pape ke sebab perut mengeras semacam. Air selusuh, minyak kelapa dara semua dia tanya.Dan akhirnya aku kena tahan dalam wad. Lega juga kena tahan sebab kalau suruh balik kita ni bukan tahu sakit nak bersalin camne memang nervous memanjang je la kan. Sepanjang malam tu memang perut dah rasa tak selesa, sakit kejap-kejap. Nak tidur mata tak boleh lelap.



28hb okt, 12.00t/malam dah tak senang duduk. Kejap bangun, jalan pusing dalam wad. Minta nurse seluk tengok bukaan. Dah sakit agak kuat. Baru 4cm. Katanya anak sulung bukaan memang lambat. Diarahkan turun ke labour room. Sebelum tu masuk ubat yakkk. Memang keluar habis segalanya. Tak payah susah-susah teran sebab nanti koo lagi banyak nak teran. Haha! Masa nak pergi labour room tu memang tak sempat buat apa, air selusuh pun tak sempat minum. Nurse dah terpacak kat katil dengan wheelchair nak bawak pergi labour room dah. Call suami minta datang takut tak sempat pulak kan. Macam masuk labour room terus bersalin je.. hehe! :)

Sepanjang dalam labour room suami sentiasa disisi. Bukan takat memberi kata semangat tapi tukang kipas juga. Ohh hoiii panas kut dalam labour room tu.. suami asyik kena marah je sebab bila dia berhenti kipas. Dia kata lenguh kut tangan dia duk kipas je. Haha.. bayangkan dari kul 1 pagi sampai la kul 5 pagi mengipas tanpa henti demi isteri tersayang. Kehkehkeh. Aku dengan sakit nya tangan memang tak lepas genggam tangan suami. Hee.. sakitnya tuhan je yang tahuu.. ;p

Bila dah 9cm, nurse suruh meneran. Katanya macam nak berak. Seyes memang tak pandai teran. Muka sampai merah. Asyik kena marah je sebab salah teran. Hahaha. Lama juga kut sampai dah tak ada tenaga dan penat. Suami tak putus-putus suruh teran. Bila ingat balik memang kelakar laaa..haha aduhaii.. bila nurse kata anak dah lemah dan nak berak. Masa tu dah tak ingat apa. Kumpul segala tenaga terannn sekuat hati. Beberapa kali cubaan akhirnya lahirlah anak lelaki kuuu.. tapiiii..

Baby dah flat. Tak menangis. Nurse minta izin suami nak potong tali pusat sebab nak selamatkan baby. Aku dah takut masa tu. Ya Allah kenapa nii.. terus bawa keluar. Suami cerita balik masa tu banyak wayar kat badan Syamil. Lambat juga dia nak nangis. Hmmm masa tengah jahit bagai tu. Aku asyik tanya "anak saya dah nangis?" Lama juga dia nak nangis..  dah siap semua nurse bawa masuk baby katanya nak bawa pergi NICU. Aku dapat cium dia kejap je. Suami azankan dan terua pergi. Tak sempat nak dukung dia..


Selesai semua terus dihantar ke wad tanpa anak disisi. Suami tengok anak katanya penuh wayar kat badan anak. Ya Allah sayuuu je hati ni. Memang tak sampai hati nak tengok..


Masa sampai kat NICU tengok anak dah dikeluarkan duduk kat katil ni. Kalau tidak kata suami ada satu bilik penuh berselirat dengan wayar. Alhamdulillah syamil hanya sekejap je dalam bilik tu. Dapat pegang anak macam ni je. Tak boleh angkat. Tak boleh nyusukan. Memang tak ada air mata yang keluar tapi dalam hati meraung yer..

Hari ke 2 dah boleh discharges tapi anak masih ditahan. Balik tanpa anak amatlah menyedihkan. Malam tidur berendam air mata. Hihi..



Cooling therapy. Menggigil badan anak. Sampai 72jam pulak tu. Sampai ke hati nak tengok anak menggigil kesejukkan. Pandang kiri kanan nurse tak perasan. Cepat-cepat pegang badan anak kasi panas sikit. Gosok tangan kaki badan dia. Nampak berselimut bagai tapi dalam selimut tu penuh belon air lagi bagi dia sejuk sebab nak jaga suhu badan dia kata nurse la. Kita bukan nya tahu sangat kan..




Hari ke 4 kalau tak silap, lepas selesai cooling therapy nurse suruh bf kan anak. Ya Allah.. buat pertama kalinya dapat dukung anak, nyusukan anak. Nak nangis je rasa.. haaa masa 3 hari tak nyusukan anak, kopek dah mula membesar. Yelaaa susu tak keluar. Dah mula bengkak. Nurse suruh perah. Orang takde pengalaman memang tak keluar la susu kan. Sekali nurse picit, keluar sebaldi. Haha.


Hari yang ke 5 atau ke 6 kalau tak silap lepas je habis cooling therapy tu Syamil ada jaundis sikit. Kena la duduk bawah lampu biru ni. Nurse pesan nak kurangkan kuning tu kena kerap nyusu. Memang aku sanggup tak tidur bagi je dia nyusu. Alhamdulillah keesokkan harini kuning dah kurang dan dibenarkan pulang. Seminggu juga Syamil kena tahan..



Hari pertama di rumah. Hari ke tujuh melihat dunia.. ;)



Beberapa bulan kemudian.. hehe!
Alhamdulillah.. Makin sihat. Makin bijak. Makin mengada-ngada.
;)

Dah pandai nak sembang. Tengok kat Instagram okey.. ;)









Itu je buat masa ini. Tengok la kalau rajin beberapa bulan lagi baru aku update. Hahaha.. maklum la dah ada anak ini sibuk sikittttt.. heeee!!


"Happy New Year!!!!!"


Seperti tahun sebelum nya aku mesti buat entry azam kan. Alhamdulillah azam tahun ni ada tercapai. Azam tahun 2014 nak jadi isteri, mama, anak dan menantu terbaik buat suami, anak dan keluarga..  ;)

Goodbye 2013. Hallo 2014.
;)





Wednesday, September 11, 2013

8 months!! 54 days to go.... ;)

 Assalamualaikum..



Rasa macam nak menceceh pasal mengandung lah kali ni. Hari ni dah 32 minggu 3 hari. Kita bangga, bersyukur sangat dapat mengalami pengalaman ini. Alhamdulillah sepanjang mengandung kita tak ada banyak sangat alahan dan meragam macam-macam. Boleh memasak, mengemas dan sebagainya seperti biasa. Cuma masalah emosi dan selera makan agak terganggu. Berat pun tak banyak naik, sekarang dah 61kg. Check up pun baby alhamdulilah sihat, kaki tak bengkak, gula dalam badan ok. Kira kita bernasib baik sebab tak perlu minum air gula sehingga sekarang. Harap tak payah la kan. Hehehe!


Terasa comel pulak sejak mengandung ni. hehh! ;p



Jantina baby pun kita dah tahu. Memang dah agak sebab orang keliling dok sibuk cakap baby apa kan. Sebenarnya tak kisah baby boy or girl, janji baby sihat. First time scan kat hospital serdang, masa check up doktor terus cakap jantina baby. Ehh tak rahsia dah. Haha! Kedua kat klinik kerajaan, jantina yang sama. Scan 3d, 4d pun samaa. Betuii la tu kutt.. hik hik!


Kita ni special case setiap kali check up mesti scan sebab awal mengandung kita ada ovarian cyst. Alhamdulillah, sekarang cyst dah tak ada. Kadang cyst normal bila di awal kehamilan jadi jangan terlalu risau ye kawan-kawan. Kang jadi macam kita dulu, aduii tu yang menganggu emosi tu. Risauuu dan takut. Heeee!!


Jadi bila dah kompem baby apa, kita laki bini sangat teruja la membeli barang baby. Tapi mama dah pesan awal-awal jangan beli new born sebab baby cepat besar. List barang memang sentiasa ditangan, yang penting je beli dulu. Yang lain-lain kemudian. Yang tak tahan beli sikit je baju dengan harapan nanti orang bagi hadiah baju. hahahhaa..  ;)



Baby sekarang sangat la aktif bergerak. Nurse suruh kira pergerakan baby. Kadang kita tengah sibuk mana la sempat nak kira bagai kann, tak perasan pun baby gerak. Kalau rajin kira la, kalau tak agak-agak je sudehh.. hehe!


Masa mula-mula baby dah mula tendang, baby gerak kemain excited yerr. Sekarang baby gerak.. Perghhh senak perut makk sayangg uiii. hihihihihi! Baring pun dah tak selesa. Pusing kiri sakit, pusing kanan sakit. Tidur telentang baru selesa. Katil memang penuh dengan bantal lahh, bantal kepala, bantal peluk, bantal letak kaki, bantal busuk lagi. haha! Sampai jatuh-jatuh bantal ke bawah katil, suami kat sebelah pun dah tak nampak sebab bantal banyak sangat. hehe.. Tapi tu la katanya tak elok tidur telentang sebab baby tak dapat oksigen. Tuu yang selesa buat masa ni..


Semua wanita sangat benci dan takutkan pada strech marks ni kann kann kan. Termasuk la yang menaip ni. Gigih la pergi cari lotion. Awal-awal dulu semangat la koo sapu, pehtu malas dah. hahaha!




Kaki pulak sokmo lenguh-lenguh dan cramp. Nak sapu minyak pun kemain seksa. Perut dah membesar jadi nak tunduk pun dah tak sampai. Suami sekarang out station jadi buat sendiri la, kalau dia ada pun buat sendiri juga. Kita ni kan tak suka susahkan orang. Ecehh.. Yela dah tau kita dah sarat tak sampai bukan nak offer diri buatkan, ni tengok je. Mulut perempuan tu memang kata tak payah, tapi dalam hati nak sebenarnya. Susah la laki ni nak paham. Lemmm sangat.. kekekkeke!


Nak potong kuku pun tak sampai. Macam-macam gaya ada.. ;)


Haaaaa.. ni gambar kaki ni pun google je. kang ku tempek gambar kaki sendiri, takut pitam pulak kome yang melihatnya. hahaha! bughokkk..



 Memang orang cakap banyak kan berjalan masa mengandung ni nanti senang beranak. Rumah tingkat 3, ofis pun tingkat 3.. fuhhh mengahh akak ni panjat tangga dik. Kembang kempis hidung kalau naik tangga. Pfftttt!


Sekarang rajin la baca pasal beranak ni. Siap tengok dalam youtube One Born Every Minute. Suka tengok cita tu, mula tengok kat Astro. Pastu rajin pulak tengok kat youtube, pasal beranak-beranak ni laa. Mat salleh kalau beranak macam-macam gaya ada. Cam bestt pulakk. hahaha!


Baca pasal teknik bernafas masa bersalin. Siap what app suami suruh ingatkan masa kita nak bersalin nanti takut lupa. Ntah ntah dia pun lupa bila dah nebess kann.. Wakakkaka!


Bila kaki dah kerap cramp baru terhegehh minum susu. Kita bukan la pengemar susu lembu ye. Bauu dan rasanya amatlah meloyakan. Nasib baik laa ada perisa oren ni sekurang-kurangnya takda la bau kuat sangat. Minum pun senapas je taukk. Punya la seksa. Heeee!! ;p




 Dah puas menceceh ni maiii nak tunjuk baby kitaaa..
Baby S!
S for.. jeng jeng jeng!
;p


1st tu dia buat muncung koooo. Adik badik kita je tau yang kita suka buat muncung gituu. Kadang masuk lif biasa la ada bauu kan, takyah tutup hidung dengan tangan, buat muncung gitu sudah memadai. hahahah! Sekali anak ikut, terkejut mak nakk.. Plsss jangan buat gitu sayang, tak cantik.. hihi!
 



Penat dah mak buyung menceceh walaupun tangan yang menaip. Tertiba mengantuk pulak, cepat kul 1 plss. Nak tidur.. lalalallalala~!


Thursday, September 5, 2013

Cerita mak buyung raya pertama! Hari ni raya ke berapa?? ;)

Assalamualaikum..


Masih raya lagi kan kan kan? hehehe.. Walaupon mood raya sudah semakin berkurangan, janji kita update masih di bulan syawal lagi. Tertiba je mood nak update mariiii..


Sejak mengandung ni bila nak update blog, taip tajuk, taip assalamualaikum.. *krikk.. krikkk.. krikkk* tak ada idea yang datang. Tutup terus blog ni. Hari ini pulak macam rajin semacam jadi marilah update laju-laju sebelum mood hilang.. ;p


Kita sekarang bukan la blogger tegar yang akan update blog setiap hari macam zaman muda dulu-dulu. Makin tua ni makin kurang idea untuk menulis dan sejak kahwin rasa malas pulak nak berkongsi cerita. Yela banyak hati yang perlu dijaga. Keluarga makin besar jadi banyak juga mulut yang perlu kita jaga, iyer idokk? Dah ler mak buyung ni hati tisuu kang sentap siapa susah. Kita jugaaaa..Tak gituu! ;p


Raya hari tu kita dah 7 bulan laa.. Tapi dari belakang ramping kannn. Jalan kaki mahu ke surau untuk sembahyang raya. Walaupun nampak slim tapi mengah juga lah akak ni menapakk nak ke surau. Yang laki denn dah lajuu ke depan, sampai hati tak tunggu bini. Hihi!


Balik dari sembahyang raya. Laju-laju pi tukaq baju raya. Tahun ni kita tak ada beria cari baju raya pun. Baju raya purple ni adik perempuan yang beli online. Dia tak berkenan katanya tak berapa glamour, jadi jual je kat kakak kesayangan. Dengan keadaan sekarang yang cepat penat tak kuasa la haihh nak gi redah lautan manusia semata cari baju raya. Biasa la kan lagi dekat nak raya lagi ramai manusia dekat shopping complex macam sogo, jalan TAR, uptown, downtown.. tempat gitu konpemmm penuh! pffttt... Tu tempat biasa macam kita ni bershopping, butik butik tengok dari luar je.. tak mampuu.. haha!

Sebelum pergi keluar beraya, seperti tahun-tahun sebelumnya sesi bermaafan dan bersalaman bersama keluarga terchintaaaa. Tahun ni alhamdulillah keluarga kami dapat kumpul semua. Kalau tak, ada je seorang tak ada tapi tahun ni lengkappp! Tahun depan lagi meriah kut dengan kehadiran cucu sulung mama abah.. hihihi!

Walaupun gambar blur tapi tetap juga nak tempek dalam blog sebab? begini la setiap tahun. Nangiss dulu baru minta ampun, minta maaf. hahahaha! Selalunya baru pandang muka dah sok sek sok sekk nangis. Lepas nangis gelak macam syaitonnnn anak beranak. Kelakar sangat. Siap kongsi towel kecik lap air mata.. hik hik!

Ini Tok kitaaa..Comel takk??  Bak kata mama selagi Tok masih ada, masa ni la pun kita merasa raya kat kampung. Best kut raya kat kampung, memang jalan beraya je sebab sedara mara Mama memang ramai. Tapi tahun ni tak dapat beraya sangat sebab petang tu cik abe kita dah kena naik flight balik KL, malam kena kerja. Kesiannn.. heee!


Tok layan je la cucu yang suka bergambar ni yekk! :)

Warna tema ulang tahun lepas, jimatt! Heee..
Masa dah sesi salam-salam dan pergi keluar beraya semua. Baru teringat yang kami laki bini ni tak beraya lagi. Boleh gitu?? "Eh abang, kita tak raya lagi kan?? Mehh la nak minta maaf ni. Rasanya banyak buat salah niii.." Hahahhaa sendiri rasa bersalah. Orang banyak salah memang hati tak senang selagi tak minta maaf. Kekekkeke. Yang tak tahan boleh dia jawab "Haaaa.. tau pun!" Hampehh tauu. Rasanya dah raya ke berapa baru laaaa berkesempatan nak minta maaf segala bagai. Dia bukan kisah pun, takut kena bagi duit raya lettewww.. Heeeee~

Gambar syok sendiri kami berdua memang banyak. Rasa nak tempek semua tapi ada yang muntah hijau pulak. Haha!

Anak cucu Tok!





Gambar dari tepi nampak sangat besarr. Huhu!





Jalan raya. Rumah wajib setiap tahun, Tok Lang Mama.



Berlatarbelakangkan sawah adalah wajib.

Suka gambar ni. Walaupun muka masing-masing tak sedia. Tengok kat tangan tu ke hulur ke hilir bawak towel sebab sekarang kuat berpeluh. Macam berlari 100 meter berpagar pulak peluh keluar tu. Hehehhe! Seronok masa ni sebab nak gi beraya jalan kaki je ramai-ramai. Kalau kereta lalu kena la ketepi muat-muat satu kereta je ni. Keluarga kitaorang je riuh kut. 

Kira ni kali pertama, raya pertama suami kita raya kat kampung mama. Tu pun banyak lagi rumah tak sempat beraya, lagi-lagi kat Selama. Sana lagi best tapi belum berkesempatan bawak suami lagi. Tahun akan datang la ye!





Petang dalam kul 3 petang, terus hantar cik abe pergi airport kat Bayan Lepas. Pak cik tu kan kerja malam. Ingatkan dua tiga orang je ikut temankan, sekali penuh kereta naza menghantarnya. Haha! Tu pun Ayah Ngah offer Naza dia sebab ramai sangat yang nak mengikut. Ikutkan bila dah sampai Penang ni nak cari pasemboq. Oiii mana la raya-raya ni ada orang jual pasemboq oiii.. haha! Anak dalam perut dah tendang-tendang kelaparan.. ;p



Lepak Padang Kota Lama. Nak balik rumah Tok pun tak ada siapa kat rumah. Depa semua jalan raya kat Selama jadi kami pun join la mat bangla lepak ambil angin disini. Ramaii kut mat bangla. Kiri kanan muka shah rukh khan.. ;p


Pusing-pusing cari shopping complex sebab nak makan je. Boleh? Lapar sangat bak hang. Yela pagi tu akak bedal mee jawa je kut. Gi beraya pun minum air je. Nak jalan pun rasa tak larat. Tengokk muka keletihan disitu maklum la akak ni bawak budak. Yang lain semua masih segar bugar lagi. Hehe. 

Jadi kita singgah Queens Bay kut kalau tak silap lupe la. Makan nasi ayam. Member komen kat IG. Hari raya orang makan rendang, kitaorang makan nasi ayam. Kisah pulak aku. Janji kenyang.. ;)

My fav pic!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Lagi beberapa hari genap la 8 bulan.
:)





Nanti kalau rajin. Kalau rajin laa kita kongsi gambar scan baby ekk.
hihi!

:)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998