:)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, August 28, 2014

Dzal Aidi Syamil - 10 Bulan..

Assalamualaikum,

Hari ni Syamil genap 10 bulan. Alhamdulillah.
Kita nak cerita tentang perkembangan Syamil la yer.
Dah lama tak timbang. Rasanya last timbang bulan lepas kut. Berat Syamil 8.8kg. Sekarang taktau la..
Tak boleh nak dukung dia lelama. Lenguh tangan woii.. Bermuscle mak ko nak..


Tak tau la perkembangan Syamil ni lambat ke cepat. Kadang aku tengok dalam fb or ig budak lain sebaya dia kemain cepat menyiarap dan merangkak. Gigi pun belum tumbuh lagi nih. Jadi ada sikitttt la risau kat situ.. sikitt je la.. Mungkin sebab Syamil agak semangat kut, dia sendiri tak larat nak menampung berat badan dia. Kejap je menyiarap, mengengsot sikit dah penat dan mengah. Nangis minta tolong angkat. hehe! Tapi setiap perkembangan anak ni lain-lain kann. Jadi biarkan dia belajar secara semulajadi, tak perlu paksa.


Syamil boleh duduk dulu kalau tak silap. Risau juga budak kecik ni terus berdiri dan terus berjalan je. Ada orang kata budak kalau tak ikut step mungkin ada 'something wrong'. Taktau la dengar-dengar macam tu la. Cer google or tanya pakar yerr. Secara normal bayi akan mula menyiarap, mengesot, merangkak dan berjalan.


Genap 9 bulan hari tu Syamil dah boleh merangkak. Sekarang dah pandai bangun sendiri, dah meniti. Kena selalu perhati kan je dia. Pantang ada benda berpaut mesti nak bangun berdiri. Syabas anak ku! Bangga yerr anak dah pandai berdiri sendiri. Tak sabar nak tunggu dia pandai jalan. Haaa berpeluh pulak nanti nak kejar. haha!

 

Syamil ni sebenarnya 'Anak Bapak'. Dia kalau dengan papa dia kemain mengekek ketawa, sengih bagai sebab papa dia rajin melayan. hehe.. Pantang nampak bapak dia dah pandai suruh dukung padahal mama dia depan mata je pun dia tak heran. Soo memang tak risau kalau tinggalkan Syamil dengan papa dia.. :)

Kalau nak tidur pandai pulak cari mama nya kannn.. hee!


Satu lagi perangai Syamil yang aku perasan. Dia kalau ramai orang atau pergi majlis mana-mana dia tak banyak meragam. Good boy sangat! Pandai bawak diri. Tak banyak kerenah.. tapiiiiiiiii tu kalau depan orang laa. Kalau kat rumah sendiri mengada dia lain macam sikit. Terlebih manja. Minta perhatian.. Berlakon sangat tau. haha!


Hobi syamil suka mencakar. Haha! Konon baikk je usap-usap muka orang. Macam comel je kan dia mengusap seolah sayang tapi sebenarnya dia nak mencakar. Awas! Jangan tertipu. Hahahaha.. Muka mak bapak dia pedihh kena cakar sokmo. Bila marah dia ingat kita suka kut, kemain mengekek ketawa. Aduhaii anak.. heee!


Mat senyummm. Syamil ni murah dengan senyuman sebenarnya. Dengan sesiapa saja dia senyum. Dengan sesiapa saja dia nak. Tak kisah. Pantang orang hulur tangan dia nak ajerr. Tak takut orang pun tapi tu yang bahaya. Kalau kat luar semua orang nak dukung dia, dia kemain laju nak ikut. Heyyy Syamil ni.. ;)


Syamil jenis pemakan orang nya. Suap la apa-apa dia ok je. Sekarang dah bagi bubur nasi kasar kat dia. Tak blend dah. Dah pandai mengunyah walaupun tak ada gigi lagi. Pantang nampak orang makan sibukkk je nakk. Mulut tu macam kunyah sesuatu. Makna nya nakk la tu.. Aku masih lagi jaga pemakanan Syamil. Tiada garam dan gula!!

Budak bawah 1 tahun belum lagi boleh menerima itu semua yer walaupon bubur dia tawar gebehh sekali pun. Biar la orang nak kata apa pun.. Kesian dia la apa lah. Ish sebagai ibu kita mesti la nak yang terbaik buat anak kan. Untuk kesihatan dia juga. Buat masa ni semua makanan Syamil aku sediakan dan masak sendiri. Selagi ada kudrat dan daya InsyaAllah aku akan berikan makanan yg terbaik buat Syamil.. ;')


Kalau tinggalkan dia sensorang dia punya nangis macam kena cubit je. Dia nak kita duduk je menghadap dia 24jam. Tak boleh buat kerja apa selagi dia tak tidur. Nak dukung je lahh. Nasib baik la mak ko dah besar sekarang boleh la buat kerja sambil dukung. Kalau la kurus keding taktau la macam mana nak dukung selalu. Eiii tak laratt laaa.. Ada hikmah mak ko dah gemok sekarang. haha!


Geram pulak tengok gambar ni. Rasa nak kissssssssssssssss bibir dia banyak-banyak. Sedap jugak kalau dapat gomol dia. Lagi-lagi kalau dia baru bangun tidur bauuu mashemm dia tu perghhhh sedap. Hahahha! Bau telinga, bau ketiak, bau leherrr... Besttt! ;p



Rambut dia ni dah ntah ke berapa kali potong. Cepat tumbuh. Aku yang rimas tengok rambut dia cepat sangat panjang sebab budak kecik ni kuat berpeluh. Peluh dia tu macam berlari satu padang nak mengambarkan banyak sangat peluh dia tu. Haha! Nak kena g trim lagi kasi encemm sikit..


Sekarang dah boleh dengar dia sebut "Ma.. ma.. ma.. maa" sebut mama la tu. Hahaha! Mak mana yang tak bangga anak dah pandai berdiri, dah pandai sebut mama, dah pandai itu,dah pandai ini.. Satu anugerah yang tak terhingga dikurniakan Dzal Aidi Syamil. InsyaAllah aku akan jaga sebaik mungkin amanah Allah ini.. :')


Mungkin dah ajar dia duduk dalam carseat sejak kecil lagi. Soo nak pergi mana-mana berdua je tak ada masalah sebab Syamil behave dalam tu. Baru tukar car seat baru, kaki dia kemain gedik goyang-goyang. Hehe selesa kut. Yang lama dah tak muat.. ;p



Semoga Syamil membesar dengan sihat yer.
Jangan lasak sangat tau mama tak larat nak kejar. Haha!



Thursday, August 14, 2014

Raya 2014

Assalamualaikumm warahmatullahiwabarokatuhh! (jawab.. jawab.. tak jawab dosa. hee)



Kekok pulak jari nak mengkemaskini belog kesayangan ini. ecehh! hehe.. Bersawang sudah. Dah berbulan tak log in jenguk sini. Tapi tadi buka nuffnang, tengok duit naik sikit terus berkobar update. Dasar mata duitan. Haha.. Tu pun semangat dia kejap je la, hanya tahan untuk beberapa hari je. Terima kasih kepada yang sudi singgah sini walaupun tiada cerita baru. Rajin korang erkk.. kee korang tersalah masuk kan. Perasan bebenor ada orang nak masuk belog suam-suam kuku ni. hiks!


Ok memandangkan hari raya belum habis.. Kita cerita pasal raya je la ehh. Sejak dah malas update blog ni gambar memang tak banyak. Macam dah malas nak bergambar sebab laki kau malas nak amek gambar kauu! ahahhahaa.. Demmitt. Masa bercinta kemain gambo aku sesajor dia snap, sekarang hampeh tau! Haaa.. sebab tu la malas nk update. Bosan cerita tanpa gambar. Padahal kau memang dah pemalas tahap gaban sekarang kennn.. ;p


Tahun ni giliran raya sebelah suami pula. Konsep giliran masih diamalkan. Tapi balik juga beraya belah aku, dengan alasan orang kampung nak tengok anak. Haha.. Gunakan anak.. Eh tak la memang sedara mara kat kampung belum tengok Syamil sejak lahir lagi..


Ahkak kemain teruja tahun ni sebab raya dengan anak dan suami. Tu satuu.. Satu lagi nak collect duit raya anak. Mak dia kalau pasal duit memang no1. haha! Nasib baik sedara belah suami ramai soo memang jalan sesajor. Takde la bosan duk rumah je kan.


Tak ada cerita menarik sebenarnya. Saja nak tunjuk gambar raya jewww. Itu pun bergambar sebelum sesi bermaafan dan sebelum keluar balik kampung suami kat klang. Lepas tu gambar nan hadoooo. Boleh kira dengan jari. Haha. Kalau belah aku niiii masing-masing hantu bergambar sampai beratus-ratus gambar raya pertama je.


Tema tahun ni emerald green. Sampai mak bapak mentua kena ikut kitaorang laki bini. Baju melayu Syamil lain sikit sebab tak jumpa soo beli je la hijau apa-apa pun.. ;)





 Dah mengantuk benar anak mama nih.. ;)




 

Dah mula meragam nak tidoq.. Haha!



Gambar yang terbaik setelah beberapa kali snap. ;)


Aloh.. alohh.. alohh.. Anak cina mana la yang berbaju melayu niiii..
Syamil ni banyak ikut belah bapak dia. Sepet! Rasa nya dorang ada keturunan cina kutt. Kalau ikut family aku mata besor-besor macam kajol, aisywarya rai gituuu.. hehe.. Tak caya cer torai tengok gambar atas..^


"Celamat Hayi Yayiiii Cemua!"
 .
.
.
.
.

Akhirnya pengsan. Haha. 
Kepenatan bergambar.
;)



Monday, April 21, 2014

Avokado sesuai dijadikan makanan pertama bayi

Sedia maklum bayi boleh diberi makan apabila umurnya mencecah 6 bulan. World Health Organization (WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia menggariskan bayi dibawah 6 bulan hanya diberi susu ibu.

Mengenai makanan pertama bayi, ramai ibu-ibu mungkin tertanya-tanya “Apakah makanan pertama yang terbaik bagi bayi?” Banyak makanan yang terbaik buat bayi yang baru mula makan antaranya adalah buah Avokado. Avokado yang dilecek bersama susu ibu (Atau susu formula bagi bayi yang menyusu formula) adalah sangat sesuai dijadikan makanan pertama bayi kerana tekstrurnya halus dan rasanya yang berlemak. Ia sesuai bagi  bayi kerana dengan kandungan lemak tidak tepu akan membantu proses perkembangannya

Ia mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.

Avocado bukan sahaja rendah kandungan gula dan tiada garam tetapi kaya dengan vitamin iaitu A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin)  C, E dan K serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium. Selain itu ia juga mengandungi antioksida dan potasium untuk mengelak daripada penyakit radang sendi dan kandungan asid foliknya pula dapat mengelak serangan jantung dan kanser.

Avocado juga mengandungi sumber lutein yang tinggi untuk mengawal katarak sebagai langkah awal daripada menjadi buta.



Info mengenai Avokado :
  • Jika teringin membeli avokado, pastikan anda memilih buah yang kulitnya berwarna gelap kerana ia sudah boleh dimakan.
  • Pilih avokado yang disusun di bahagian paling hadapan.
  • Jangan cucuk atau picit avokado menggunakan hujung jari, sebaliknya jika anda ingin mengetahui isinya sudah lembut, anda boleh mengepal avokado dengan tapak tangan.
  • Avocado enak dijadikan jus, salad atau dimakan dengan manisan.
  • Isi avokado juga boleh dijadikan sos atau bahan pemekat dalam kuah.
Kandungan yang terdapat di dalam 100 gram Avokado :
  • Karbohidrat 8.53 g
  • Gula 0.66 g
  • Dietary fiber 6.7 g
  • Lemak 14.66 g
  • Protein 2 g
  • Thiamine (Vit. B1) 0.067 mg (5%)
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.130 mg (9%)
  • Niacin (Vit. B3) 1.738 mg (12%)
  • Pantothenic acid (B5) 1.389 mg (28%)
  • Vitamin B6 0.257 mg (20%)
  • Folate (Vit. B9) 81 μg (20%)
  • Vitamin C 10 mg (17%)
  • Calcium 12 mg (1%)
  • Iron 0.55 mg (4%)
  • Magnesium 29 mg (8%)
  • Phosphorus 52 mg (7%)
  • Potassium 485 mg (10%)
  • Zinc 0.64 mg (6%)


-------------------------------------------------------------
BABY RECIPE : MILKY AVOCADO

Setengah biji Avocado
2oz Breastmilk

Blend sehingga halus ATAU boleh lenyekkan avocado dan dibancuh bersama2 susu.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Aku sangat la teruja nak bagi syamil makan. Siap google resipi lagi okeh!
hahhahahaha.
Ok mana nak cari avakado ni?
Tak pernah jumpa pun kat supermarket..
;p



Friday, April 18, 2014

Kenapa Baby TIDAK Boleh Makan Sebelum 6 bulan?

Aku jadi sangat pelik, musykil, hairan dan tertanya-tanya kenapa ada orang yg lebih tua suruh bagi Syamil makan dalam usia begini (belum 6bulan lagi). Kata mereka baby lapar sebab tu tidur tak lena, suka hisap tangan dan sebagainya. Aku jadi errr nak bagi makan ke??? kena bagi makan keee??

Nanti bila kita kata tak boleh. Ada je jawapan "alahh.. duluuu bolehhhh jeee?? hidup je sampai sekarang?" hahahhaa sakit pulak hati kita nii hahaha!

Sebagai ibu kita pasti mahukan yang terbaik untuk anak kita kan. Pengalaman pertama memang kena banyak tanya orang lebih berpengalaman. Tapi sekarang banyak kemudahan, semua dihujung jari. Google je. Semua ada!

Kat bawah ni copy paste dari internet je..


Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil sebulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan kepada bayi.

WHO mencadangkan agar bayi diberi makan pada usia 6 bulan (tahun 2001), begitu juga dengan Jabatan Kesihatan United Kingdom, dan Polisi Penyusuan Susu Ibu Kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan ibu menyusukan anaknya secara eksklusif (tanpa makanan lain, susu lain, mahupun air masak) selama 6 bulan.

Namun, masih ramai yang tidak mengikuti polisi dan recommendation di atas kerana beberapa sebab:

> Anggapan bahawa bayi kelihatan bersedia untuk makan dari mulutnya yang suka mencicip2.
> Anggapan bahawa bayi lapar.
> Anggapan bahawa perut bayi akan lebih kuat sekiranya diberi makan lebih awal.
> Anggapan bahawa bayi akan lebih kenyang dan tidur lebih lena jika diberi makan.


Sayangnya anggapan di atas salah sama sekali.


1. Sistem penghadaman yang belum matang

Sistem penghadaman bayi di bawah 6 bulan masih terlalu muda dan belum bersedia untuk memecahkan kanji dan karbohidrat. Tubuh bayi masih belum menghasilkan enzim yang mencukupi untuk proses ini. Enzim amilase di dalam air liurnya belum cukup bagus untuk menjalankan proses pencernaan pertama.
Tubuh bayi masih belum dapat memproses lemak. Manakala buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses protein yang tinggi dari sumber telur, daging dan susu lembu (Protein di dalam susu ibu adalah berbeza).

Tidakkah anda berasa kasihan dengan tubuh bayi semuda itu terpaksa bekerja keras untuk menerima zat2 makanan yang masih belum sesuai untuknya?


2. Masalah kesihatan jangka masa panjang

Pernahkah anda terjumpa seseorang dewasa yang kelihatan sihat, menjaga pemakanan, rajin bersenam, tiba2 jatuh sakit atau meninggal dunia akibat penyakit kronik, seperti sakit jantung, strok, kencing manis, buah pinggang dan sebagainya?

Menurut kajian yang dibuat oleh University of Buffalo, salah satu penyebab keadaan ini adalah akibat dari pemberian makanan terlalu awal.

Tidakkah anda menyayangi anak anda dan masa depannya?


3. Masalah dalam penyusuan

Bayi yang diberi makan terlalu awal, akan lebih kenyang dengan makanan. Ini akan mengganggu penyusuan ibu kerana mungkin bayi sudah tidak mahu menyusu lebih banyak.

Fikir-fikirkanlah tentang masa depan anak-anak kita. Ada sebabnya apabila satu riwayat diceritakan kepada kita bahawa Rasulullah SAW cuma memercikkan air pada pakaian yang terkena kencing bayi lak-laki di bawah usia 2 tahun yang hanya minum susu ibunya sahaja.

Ada mesej tersembunyi kenapa Rasulullah masih tinggal bersama Halimatussaadiah, ibu susuannya meskipun usia Baginda sudah melepasi 2 tahun.

Sayangilah masa depan anaka-anak kita. Jangan terlalu ghairah untuk melihat bayi kita ‘cepat besar’ dan memberinya sesuatu yang dia belum bersedia untuknya. Ikutlah saranan yang telah digariskan, sebagai satu usaha untuk memastikan anak-anak kita membesar dengan sihat dan terjaga kesihatannya.


::Tanda- tanda baby sudah bersedia diberi solid foods ialah::


1. Baby sudah boleh DUDUK

Tidak kiralah sama ada baby itu sudah duduk sendiri ataupun sudah stabil apabila didudukkan. Ini kerana esofagus berada dekat dengan tulang baby..so kalau baby duduk maknanya makanan akan masuk dengan selamat ke dalam perut mereka. Dinasihatkan juga ibu2 jangan beri solid food dgn cara baring. Bahaya!! sebab takut tersedak susu. 

2. Baby dah boleh MENGGELENGKAN KEPALA 

Apabila baby dah mampu untuk menggelengkan kepala maka baby sudah boleh untuk mencuba dan menghabiskan saki baki makanan di dalam mulutnya sebelum kita menyuapkan lagi makanan. Malah dengan menggelengkan kepala, mereka akan memberi tanda bahawa mereka tidak mahu makan atau sudah kenyang.

Kesimpulannya selepas umur 6 bulan, susu ibu bukan lagi makanan utama dan baby perlu diperkenalkan dgn mknn pejal (bukan makanan pelengkap) yg bertujuan mengajar baby merasai pelbagai tekstur dan rasa. Namun, kalau baby menolak, just sabar dan jgn memaksa baby utk makan sebab mungkin baby belum betul bersedia

P/S:

Kalau boleh jangan lah beri baby kita makanan di dalam botol atau tin ye..sebab makanan tersebut mempunyai bahan pengawet.
Yang paling penting..beri mereka makanan semulajadi, tanpa bahan perisa.
Beras perang juga amat bagus untuk baby.

 Artikel dipetik dari SINI

+++++++++++++++++++++++++



Punya la excited nak bagi anak makan, siappp beli benda alah ni. 
Nampak comel je tu yang beli online trus.
Syamil 6 bulan je nanti mama masak sedap sedap k.. Order je syamil nak makan apa.
hehe!
;)



Thursday, April 10, 2014

Syamil, 5bulan 1minggu 6hari sudah!

Assalamualaikum wrh wbt dan Salam Satu Malaysia,

Gheeeeeeeee.. (pape pun sengih dulu)

Lama gilaa tak update. hehe!


Sebelum ni kita dah kenalkan anak kita kat entry Anugerah Terindah, Dzal Aidi Syamil kann. Syamil dah besar dah pun, pejam celik sekejap je dah 5 bulan lebih. Cepattttt sangat masa berlalu kan? Esok esok dah pandai berlarii pulak.


Masa kecik Syamil gelap betul. Hahaha. Sekejap cerah, sekejap malap. Betul orang kata budak kecik ni muka berubah-ubah kan. Kadang tengok ensemm macam bapak dia, kadang tengok comey cam mak dia. Haaa camtu la. hehehehe!

Kitaorang botak kan Syamil sebab tengok gambar atas. Kesian tengok rambut dia makin kurang. Gugur kut. Gugur kt tengah je pulak tu. Akhirnya botak kan baru nampak kacak. hee!
  
Untuk awal awal bulan dulu memang tak cukup tidur la si emak nya. Anak berjaga malam. Itu perkara biasa kata orang. Tapi bagi kita memang luar biasa, iyer la masih berpantang memang mencabar kesabaran yer. Nasib baik berpantang di rumah mama jadi gilir-gilir jaga si kecik ni.
 
 
   
Masa ni belum sempat cucuk 3 bulan, Syamil dah kena ciken pox. Terkejut juga. Iyer la kecil lagi kan. Tapi elok juga kena kecik-kecik so dia tak pandai garu lagi. Baru nak belajar buka mitten tu sekali sarung kan balik. Dah pandai masuk tangan dalam mulut, tu yang risau tuhh... ;)

Dah macam-macam perangai dia ni. Tertiba suka keluarkan lidah. Hehe. Kalau orang tua selalu kata anak lapar. Suh bagi bubur la nestume lahh. Belum masa nya lagi. Tunggu ye sayang.. ;)

Ensem boi!


Nahh! tengok anak kesayangan kita yang semakin membesar..
 Kalau boleh nak tempek lagi banyak gambar tapi macam overrrrrr la pulak. Selalunya kita banyak upload gambar Syamil kat IG, kalau nak tengok klik---> SINI.
Kat fb jarang upload hanya gambar terpilih jeww. Malas semakkan wall fb. Takut orang bosan. Kang ramai la yang meghoyan. hehe!

 Ok la tu saja untuk harini. Bila nak update lagi??
Hurmmm tengok la bila mood rajin datang. hahahaha!
k bubuiii!
;p

1. Phewww..
2. Bulat betul mata tuu..





3. Suka genggam tangan dia camtu..
4. Dah pandai buat pelbagai memek muka.. ;)




5. Yang ni buat mama tak mahu pergi kerja.. gewram!
6. Grrrrrrr..


7. Senyap je masuk kolam. Ok pasni mama campak lagi..
8. Siyess nya muka. Baru bangun tdo lettew..


9. Dah pandai pusing. yeyy! makpak dia paling excited.. ;p
10. Murah senyuman.. :)

11. Dah mula kenal orang ni.. ;)

12. Dagu tu runcing. Ikut sapa pun taktauu..

 13. Oh! Dah botak kali kedua. Cepat berpeluhh dia ni..

14. Bangun pagi macam ni rasa taknak bangun dari katil. he!

15. Berat 7.5kg. Jadi mmg dah tak larat nak dukung dia lama.
16. Saja bagi bapak dia jeles kt tmpt keje. Ktorg lepak rumah je pun. hehe!





Wednesday, April 9, 2014

Bersara dalam dunia blog..

Ingat nak delete dah blog ni. Rasa dah tak ada komitmen tapi bila mengenangkan ada RM 2.75 tu hurmmmm macam tak sampai hati pula. Hehehehe!

Tunda dulu niat nak bersara ni. Mana tau RM2.75 boleh jadi RM275 kennn.

Berangan la ko tak sudahh..
;p


Tuesday, December 31, 2013

Anugerah terindah, Dzal Aidi Syamil !

Assalamualaikum..

Lama tak update blog. Ada lagi ke yang buka n baca blog ni? ;)
Ini adalah yang terakhir untuk tahun 2013. Kira penutup la yer so panjang sikit lah!



Tanggal 28hb oktober yang lepas, alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang comel dan sempurna pada jam 5.58 pagi, berat 3kg. Setelah bertarung nyawa 5 jam, keluar la anak ku yang diberi nama Dzal Aidi Syamil bin Mazlan.. ;)


Pengalaman? Memang tak dapat dilupakan. Serik? Tak lah. Mesti nak tambah lagi. Iyer dak. Hehe. Tapi biarlah Syamil besar dulu, dapat kasih sayang yang secukupnya. Klise sangat kan alasan tu. Haha.


Rindu kut nak update blog. Sekarang duduk rumah belek anak je la. Harini genap 2 bulan 3 hari. Rasa macam lama pulak ambil cuti bersalin 3 bulan. Aaaiii bosan u taktau nak buat apa kat rumah selain belek anak. Bila anak tidur mata ni segar pulak.


Meh nak kongsi cerita pengalaman bersalin..


25hb okt, perut dah mula rasa sakit. Darah dah keluar. Terus pergi hospital. Seluk, dah 2cm. Disuruhnya balik. Katanya darah dah keluar banyak dan sakit sangat sampai muka dah tak boleh senyum baru datang semula. Ohh macam tuuu..

26hb okt, sakit manja-manja je. Lepak kat rumah dengan suami..

27hb okt, rasa sakit dah kerap. Sakit 5minit sekali. Siap tulis kat kertas masa contruction datang. Tapi macam was-was juga sebab kita bukan tau sakit contruction yang sebenarkan. Kang pergi hospital balik kena marah pulak. Hee.. bila makin sakit terus ke hospital dan bukaan baru 3cm. Hok alohh.. lambatnya. Haha. Serius, aku memang tak sabar nak bersalin sebenarnya. Teruja tau teruja. Tak ada langsung rasa takut tu. Masa doc check dia ada tanya ada ambil air pape ke sebab perut mengeras semacam. Air selusuh, minyak kelapa dara semua dia tanya.Dan akhirnya aku kena tahan dalam wad. Lega juga kena tahan sebab kalau suruh balik kita ni bukan tahu sakit nak bersalin camne memang nervous memanjang je la kan. Sepanjang malam tu memang perut dah rasa tak selesa, sakit kejap-kejap. Nak tidur mata tak boleh lelap.



28hb okt, 12.00t/malam dah tak senang duduk. Kejap bangun, jalan pusing dalam wad. Minta nurse seluk tengok bukaan. Dah sakit agak kuat. Baru 4cm. Katanya anak sulung bukaan memang lambat. Diarahkan turun ke labour room. Sebelum tu masuk ubat yakkk. Memang keluar habis segalanya. Tak payah susah-susah teran sebab nanti koo lagi banyak nak teran. Haha! Masa nak pergi labour room tu memang tak sempat buat apa, air selusuh pun tak sempat minum. Nurse dah terpacak kat katil dengan wheelchair nak bawak pergi labour room dah. Call suami minta datang takut tak sempat pulak kan. Macam masuk labour room terus bersalin je.. hehe! :)

Sepanjang dalam labour room suami sentiasa disisi. Bukan takat memberi kata semangat tapi tukang kipas juga. Ohh hoiii panas kut dalam labour room tu.. suami asyik kena marah je sebab bila dia berhenti kipas. Dia kata lenguh kut tangan dia duk kipas je. Haha.. bayangkan dari kul 1 pagi sampai la kul 5 pagi mengipas tanpa henti demi isteri tersayang. Kehkehkeh. Aku dengan sakit nya tangan memang tak lepas genggam tangan suami. Hee.. sakitnya tuhan je yang tahuu.. ;p

Bila dah 9cm, nurse suruh meneran. Katanya macam nak berak. Seyes memang tak pandai teran. Muka sampai merah. Asyik kena marah je sebab salah teran. Hahaha. Lama juga kut sampai dah tak ada tenaga dan penat. Suami tak putus-putus suruh teran. Bila ingat balik memang kelakar laaa..haha aduhaii.. bila nurse kata anak dah lemah dan nak berak. Masa tu dah tak ingat apa. Kumpul segala tenaga terannn sekuat hati. Beberapa kali cubaan akhirnya lahirlah anak lelaki kuuu.. tapiiii..

Baby dah flat. Tak menangis. Nurse minta izin suami nak potong tali pusat sebab nak selamatkan baby. Aku dah takut masa tu. Ya Allah kenapa nii.. terus bawa keluar. Suami cerita balik masa tu banyak wayar kat badan Syamil. Lambat juga dia nak nangis. Hmmm masa tengah jahit bagai tu. Aku asyik tanya "anak saya dah nangis?" Lama juga dia nak nangis..  dah siap semua nurse bawa masuk baby katanya nak bawa pergi NICU. Aku dapat cium dia kejap je. Suami azankan dan terua pergi. Tak sempat nak dukung dia..


Selesai semua terus dihantar ke wad tanpa anak disisi. Suami tengok anak katanya penuh wayar kat badan anak. Ya Allah sayuuu je hati ni. Memang tak sampai hati nak tengok..


Masa sampai kat NICU tengok anak dah dikeluarkan duduk kat katil ni. Kalau tidak kata suami ada satu bilik penuh berselirat dengan wayar. Alhamdulillah syamil hanya sekejap je dalam bilik tu. Dapat pegang anak macam ni je. Tak boleh angkat. Tak boleh nyusukan. Memang tak ada air mata yang keluar tapi dalam hati meraung yer..

Hari ke 2 dah boleh discharges tapi anak masih ditahan. Balik tanpa anak amatlah menyedihkan. Malam tidur berendam air mata. Hihi..



Cooling therapy. Menggigil badan anak. Sampai 72jam pulak tu. Sampai ke hati nak tengok anak menggigil kesejukkan. Pandang kiri kanan nurse tak perasan. Cepat-cepat pegang badan anak kasi panas sikit. Gosok tangan kaki badan dia. Nampak berselimut bagai tapi dalam selimut tu penuh belon air lagi bagi dia sejuk sebab nak jaga suhu badan dia kata nurse la. Kita bukan nya tahu sangat kan..




Hari ke 4 kalau tak silap, lepas selesai cooling therapy nurse suruh bf kan anak. Ya Allah.. buat pertama kalinya dapat dukung anak, nyusukan anak. Nak nangis je rasa.. haaa masa 3 hari tak nyusukan anak, kopek dah mula membesar. Yelaaa susu tak keluar. Dah mula bengkak. Nurse suruh perah. Orang takde pengalaman memang tak keluar la susu kan. Sekali nurse picit, keluar sebaldi. Haha.


Hari yang ke 5 atau ke 6 kalau tak silap lepas je habis cooling therapy tu Syamil ada jaundis sikit. Kena la duduk bawah lampu biru ni. Nurse pesan nak kurangkan kuning tu kena kerap nyusu. Memang aku sanggup tak tidur bagi je dia nyusu. Alhamdulillah keesokkan harini kuning dah kurang dan dibenarkan pulang. Seminggu juga Syamil kena tahan..



Hari pertama di rumah. Hari ke tujuh melihat dunia.. ;)



Beberapa bulan kemudian.. hehe!
Alhamdulillah.. Makin sihat. Makin bijak. Makin mengada-ngada.
;)

Dah pandai nak sembang. Tengok kat Instagram okey.. ;)









Itu je buat masa ini. Tengok la kalau rajin beberapa bulan lagi baru aku update. Hahaha.. maklum la dah ada anak ini sibuk sikittttt.. heeee!!


"Happy New Year!!!!!"


Seperti tahun sebelum nya aku mesti buat entry azam kan. Alhamdulillah azam tahun ni ada tercapai. Azam tahun 2014 nak jadi isteri, mama, anak dan menantu terbaik buat suami, anak dan keluarga..  ;)

Goodbye 2013. Hallo 2014.
;)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998