Tuesday, April 21, 2015

Dzal Aidi Syamil - 1 Tahun 5 Bulan

Assalamualaikum.


Mengambil masa cukup lama untuk meng'update' blog ni. Sebenarnya dah hampir-hampir untuk delete je blog ni daripada bersawang dan terbiar tanpa kasih sayang, Hee. Tapi sayang sebab banyak gambar yang dulu duluuu tersimpan rapi. Kalau delete semua gambar dalam blog akan hilang. Tak ada kenangan dah. 


Apa nak cerita eh?


Rasa janggal plak, Nak taip apa eh? Nak cerita apa eh?


Cerita pasal anak je la kut. heeeee!


Dzal Aidi Syamil sekarang dah setahun 5 bulan..
Dah pandai berlari, dah pandai sebut car, cat, antikknyaa, mama, papa, edapnyaa, layii layii (lari), nahh! (bila bagi barang) dan banyak lagi. Semua versi pelat la. Paling jelas perkataan yang dia sebut adalah CAR. Nampak kereta jerit CAR.. CAR.. CAR!

Dia tak berapa pandai makan sendiri sebab aku memang tak ajar dia makan sendiri. hee! sebabnya malas nak mengemas kalau bersepah so aku suap je. Bagi biskut ke buah ke memang kejap je dia pegang pastu dia campak ke lantai.

Kalau jalan takmo pegang tangan dah. Naik tangga pun sendiri takmo orang pimpin kan. Kena pantau je la.

Bila kita cakap dia dah paham, dah boleh memahami arahan yang kita sampaikan.

Perangai dia kalau aku perhatikan dia suka menjerit dan cepat mengamuk. Aiyoooo ikut peragai mak dia ke?? hahhahaa.. Aku ni agak garang dan tegas berbanding papa dia yang agak lembut dan lebih berhemah. Nampak tak kontra tu?

Tidak boleh dinafikan aku lebih kerap marah berbanding bapak dia. Mungkin faktor penat dan penat. Kerja kat office, drive puluh kilometer nak smpai rumah, masak, ngemas dan macam-macam. Bila anak buat hal sudah tentu cepat melenting kan? Haaaa ni nanti la kita buat entry lain yer.. InsyaAllah kalau ingat. hihi~

Syamil lebih rapat dengan papa dia berbanding aku. Kira pantang nampak papa. Mama dia agak selesa kat situ kalau nak buat kerja. heehee! Kalau nak tidur pandai plak cari mamaa kann.. ;)

Mari la cuci mata tengok gambar birthday syamil tahun lepas. hahahahha!



 Sumbat puting bagi dia diam. Aku memang tak boleh tengok anak menangis. Geram sebenarnya tengok dia melalak. haha! Lagi dipujuk makin nangis siapa tak geram kan. Jadi puting memang sentiasa ada dengan syamil sebagai penyelamat. ;p






Syamil pelik apa la yang dorang nyanyi ramai-ramai ni. haha!


Punya la happy dapat banyak hadiah. Tapi bukan main pun. Bekas tupperware periuk belanga mak jgak yang dia suka main. hehe!


 Sekian dari Syamil.




Thursday, August 28, 2014

Dzal Aidi Syamil - 10 Bulan..

Assalamualaikum,

Hari ni Syamil genap 10 bulan. Alhamdulillah.
Kita nak cerita tentang perkembangan Syamil la yer.
Dah lama tak timbang. Rasanya last timbang bulan lepas kut. Berat Syamil 8.8kg. Sekarang taktau la..
Tak boleh nak dukung dia lelama. Lenguh tangan woii.. Bermuscle mak ko nak..


Tak tau la perkembangan Syamil ni lambat ke cepat. Kadang aku tengok dalam fb or ig budak lain sebaya dia kemain cepat menyiarap dan merangkak. Gigi pun belum tumbuh lagi nih. Jadi ada sikitttt la risau kat situ.. sikitt je la.. Mungkin sebab Syamil agak semangat kut, dia sendiri tak larat nak menampung berat badan dia. Kejap je menyiarap, mengengsot sikit dah penat dan mengah. Nangis minta tolong angkat. hehe! Tapi setiap perkembangan anak ni lain-lain kann. Jadi biarkan dia belajar secara semulajadi, tak perlu paksa.


Syamil boleh duduk dulu kalau tak silap. Risau juga budak kecik ni terus berdiri dan terus berjalan je. Ada orang kata budak kalau tak ikut step mungkin ada 'something wrong'. Taktau la dengar-dengar macam tu la. Cer google or tanya pakar yerr. Secara normal bayi akan mula menyiarap, mengesot, merangkak dan berjalan.


Genap 9 bulan hari tu Syamil dah boleh merangkak. Sekarang dah pandai bangun sendiri, dah meniti. Kena selalu perhati kan je dia. Pantang ada benda berpaut mesti nak bangun berdiri. Syabas anak ku! Bangga yerr anak dah pandai berdiri sendiri. Tak sabar nak tunggu dia pandai jalan. Haaa berpeluh pulak nanti nak kejar. haha!

 

Syamil ni sebenarnya 'Anak Bapak'. Dia kalau dengan papa dia kemain mengekek ketawa, sengih bagai sebab papa dia rajin melayan. hehe.. Pantang nampak bapak dia dah pandai suruh dukung padahal mama dia depan mata je pun dia tak heran. Soo memang tak risau kalau tinggalkan Syamil dengan papa dia.. :)

Kalau nak tidur pandai pulak cari mama nya kannn.. hee!


Satu lagi perangai Syamil yang aku perasan. Dia kalau ramai orang atau pergi majlis mana-mana dia tak banyak meragam. Good boy sangat! Pandai bawak diri. Tak banyak kerenah.. tapiiiiiiiii tu kalau depan orang laa. Kalau kat rumah sendiri mengada dia lain macam sikit. Terlebih manja. Minta perhatian.. Berlakon sangat tau. haha!


Hobi syamil suka mencakar. Haha! Konon baikk je usap-usap muka orang. Macam comel je kan dia mengusap seolah sayang tapi sebenarnya dia nak mencakar. Awas! Jangan tertipu. Hahahaha.. Muka mak bapak dia pedihh kena cakar sokmo. Bila marah dia ingat kita suka kut, kemain mengekek ketawa. Aduhaii anak.. heee!


Mat senyummm. Syamil ni murah dengan senyuman sebenarnya. Dengan sesiapa saja dia senyum. Dengan sesiapa saja dia nak. Tak kisah. Pantang orang hulur tangan dia nak ajerr. Tak takut orang pun tapi tu yang bahaya. Kalau kat luar semua orang nak dukung dia, dia kemain laju nak ikut. Heyyy Syamil ni.. ;)


Syamil jenis pemakan orang nya. Suap la apa-apa dia ok je. Sekarang dah bagi bubur nasi kasar kat dia. Tak blend dah. Dah pandai mengunyah walaupun tak ada gigi lagi. Pantang nampak orang makan sibukkk je nakk. Mulut tu macam kunyah sesuatu. Makna nya nakk la tu.. Aku masih lagi jaga pemakanan Syamil. Tiada garam dan gula!!

Budak bawah 1 tahun belum lagi boleh menerima itu semua yer walaupon bubur dia tawar gebehh sekali pun. Biar la orang nak kata apa pun.. Kesian dia la apa lah. Ish sebagai ibu kita mesti la nak yang terbaik buat anak kan. Untuk kesihatan dia juga. Buat masa ni semua makanan Syamil aku sediakan dan masak sendiri. Selagi ada kudrat dan daya InsyaAllah aku akan berikan makanan yg terbaik buat Syamil.. ;')


Kalau tinggalkan dia sensorang dia punya nangis macam kena cubit je. Dia nak kita duduk je menghadap dia 24jam. Tak boleh buat kerja apa selagi dia tak tidur. Nak dukung je lahh. Nasib baik la mak ko dah besar sekarang boleh la buat kerja sambil dukung. Kalau la kurus keding taktau la macam mana nak dukung selalu. Eiii tak laratt laaa.. Ada hikmah mak ko dah gemok sekarang. haha!


Geram pulak tengok gambar ni. Rasa nak kissssssssssssssss bibir dia banyak-banyak. Sedap jugak kalau dapat gomol dia. Lagi-lagi kalau dia baru bangun tidur bauuu mashemm dia tu perghhhh sedap. Hahahha! Bau telinga, bau ketiak, bau leherrr... Besttt! ;p



Rambut dia ni dah ntah ke berapa kali potong. Cepat tumbuh. Aku yang rimas tengok rambut dia cepat sangat panjang sebab budak kecik ni kuat berpeluh. Peluh dia tu macam berlari satu padang nak mengambarkan banyak sangat peluh dia tu. Haha! Nak kena g trim lagi kasi encemm sikit..


Sekarang dah boleh dengar dia sebut "Ma.. ma.. ma.. maa" sebut mama la tu. Hahaha! Mak mana yang tak bangga anak dah pandai berdiri, dah pandai sebut mama, dah pandai itu,dah pandai ini.. Satu anugerah yang tak terhingga dikurniakan Dzal Aidi Syamil. InsyaAllah aku akan jaga sebaik mungkin amanah Allah ini.. :')


Mungkin dah ajar dia duduk dalam carseat sejak kecil lagi. Soo nak pergi mana-mana berdua je tak ada masalah sebab Syamil behave dalam tu. Baru tukar car seat baru, kaki dia kemain gedik goyang-goyang. Hehe selesa kut. Yang lama dah tak muat.. ;p



Semoga Syamil membesar dengan sihat yer.
Jangan lasak sangat tau mama tak larat nak kejar. Haha!



Thursday, August 14, 2014

Raya 2014

Assalamualaikumm warahmatullahiwabarokatuhh! (jawab.. jawab.. tak jawab dosa. hee)



Kekok pulak jari nak mengkemaskini belog kesayangan ini. ecehh! hehe.. Bersawang sudah. Dah berbulan tak log in jenguk sini. Tapi tadi buka nuffnang, tengok duit naik sikit terus berkobar update. Dasar mata duitan. Haha.. Tu pun semangat dia kejap je la, hanya tahan untuk beberapa hari je. Terima kasih kepada yang sudi singgah sini walaupun tiada cerita baru. Rajin korang erkk.. kee korang tersalah masuk kan. Perasan bebenor ada orang nak masuk belog suam-suam kuku ni. hiks!


Ok memandangkan hari raya belum habis.. Kita cerita pasal raya je la ehh. Sejak dah malas update blog ni gambar memang tak banyak. Macam dah malas nak bergambar sebab laki kau malas nak amek gambar kauu! ahahhahaa.. Demmitt. Masa bercinta kemain gambo aku sesajor dia snap, sekarang hampeh tau! Haaa.. sebab tu la malas nk update. Bosan cerita tanpa gambar. Padahal kau memang dah pemalas tahap gaban sekarang kennn.. ;p


Tahun ni giliran raya sebelah suami pula. Konsep giliran masih diamalkan. Tapi balik juga beraya belah aku, dengan alasan orang kampung nak tengok anak. Haha.. Gunakan anak.. Eh tak la memang sedara mara kat kampung belum tengok Syamil sejak lahir lagi..


Ahkak kemain teruja tahun ni sebab raya dengan anak dan suami. Tu satuu.. Satu lagi nak collect duit raya anak. Mak dia kalau pasal duit memang no1. haha! Nasib baik sedara belah suami ramai soo memang jalan sesajor. Takde la bosan duk rumah je kan.


Tak ada cerita menarik sebenarnya. Saja nak tunjuk gambar raya jewww. Itu pun bergambar sebelum sesi bermaafan dan sebelum keluar balik kampung suami kat klang. Lepas tu gambar nan hadoooo. Boleh kira dengan jari. Haha. Kalau belah aku niiii masing-masing hantu bergambar sampai beratus-ratus gambar raya pertama je.


Tema tahun ni emerald green. Sampai mak bapak mentua kena ikut kitaorang laki bini. Baju melayu Syamil lain sikit sebab tak jumpa soo beli je la hijau apa-apa pun.. ;)





 Dah mengantuk benar anak mama nih.. ;)




 

Dah mula meragam nak tidoq.. Haha!



Gambar yang terbaik setelah beberapa kali snap. ;)


Aloh.. alohh.. alohh.. Anak cina mana la yang berbaju melayu niiii..
Syamil ni banyak ikut belah bapak dia. Sepet! Rasa nya dorang ada keturunan cina kutt. Kalau ikut family aku mata besor-besor macam kajol, aisywarya rai gituuu.. hehe.. Tak caya cer torai tengok gambar atas..^


"Celamat Hayi Yayiiii Cemua!"
 .
.
.
.
.

Akhirnya pengsan. Haha. 
Kepenatan bergambar.
;)



Monday, April 21, 2014

Avokado sesuai dijadikan makanan pertama bayi

Sedia maklum bayi boleh diberi makan apabila umurnya mencecah 6 bulan. World Health Organization (WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia menggariskan bayi dibawah 6 bulan hanya diberi susu ibu.

Mengenai makanan pertama bayi, ramai ibu-ibu mungkin tertanya-tanya “Apakah makanan pertama yang terbaik bagi bayi?” Banyak makanan yang terbaik buat bayi yang baru mula makan antaranya adalah buah Avokado. Avokado yang dilecek bersama susu ibu (Atau susu formula bagi bayi yang menyusu formula) adalah sangat sesuai dijadikan makanan pertama bayi kerana tekstrurnya halus dan rasanya yang berlemak. Ia sesuai bagi  bayi kerana dengan kandungan lemak tidak tepu akan membantu proses perkembangannya

Ia mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.

Avocado bukan sahaja rendah kandungan gula dan tiada garam tetapi kaya dengan vitamin iaitu A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin)  C, E dan K serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium. Selain itu ia juga mengandungi antioksida dan potasium untuk mengelak daripada penyakit radang sendi dan kandungan asid foliknya pula dapat mengelak serangan jantung dan kanser.

Avocado juga mengandungi sumber lutein yang tinggi untuk mengawal katarak sebagai langkah awal daripada menjadi buta.



Info mengenai Avokado :
  • Jika teringin membeli avokado, pastikan anda memilih buah yang kulitnya berwarna gelap kerana ia sudah boleh dimakan.
  • Pilih avokado yang disusun di bahagian paling hadapan.
  • Jangan cucuk atau picit avokado menggunakan hujung jari, sebaliknya jika anda ingin mengetahui isinya sudah lembut, anda boleh mengepal avokado dengan tapak tangan.
  • Avocado enak dijadikan jus, salad atau dimakan dengan manisan.
  • Isi avokado juga boleh dijadikan sos atau bahan pemekat dalam kuah.
Kandungan yang terdapat di dalam 100 gram Avokado :
  • Karbohidrat 8.53 g
  • Gula 0.66 g
  • Dietary fiber 6.7 g
  • Lemak 14.66 g
  • Protein 2 g
  • Thiamine (Vit. B1) 0.067 mg (5%)
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.130 mg (9%)
  • Niacin (Vit. B3) 1.738 mg (12%)
  • Pantothenic acid (B5) 1.389 mg (28%)
  • Vitamin B6 0.257 mg (20%)
  • Folate (Vit. B9) 81 μg (20%)
  • Vitamin C 10 mg (17%)
  • Calcium 12 mg (1%)
  • Iron 0.55 mg (4%)
  • Magnesium 29 mg (8%)
  • Phosphorus 52 mg (7%)
  • Potassium 485 mg (10%)
  • Zinc 0.64 mg (6%)


-------------------------------------------------------------
BABY RECIPE : MILKY AVOCADO

Setengah biji Avocado
2oz Breastmilk

Blend sehingga halus ATAU boleh lenyekkan avocado dan dibancuh bersama2 susu.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Aku sangat la teruja nak bagi syamil makan. Siap google resipi lagi okeh!
hahhahahaha.
Ok mana nak cari avakado ni?
Tak pernah jumpa pun kat supermarket..
;p



Friday, April 18, 2014

Kenapa Baby TIDAK Boleh Makan Sebelum 6 bulan?

Aku jadi sangat pelik, musykil, hairan dan tertanya-tanya kenapa ada orang yg lebih tua suruh bagi Syamil makan dalam usia begini (belum 6bulan lagi). Kata mereka baby lapar sebab tu tidur tak lena, suka hisap tangan dan sebagainya. Aku jadi errr nak bagi makan ke??? kena bagi makan keee??

Nanti bila kita kata tak boleh. Ada je jawapan "alahh.. duluuu bolehhhh jeee?? hidup je sampai sekarang?" hahahhaa sakit pulak hati kita nii hahaha!

Sebagai ibu kita pasti mahukan yang terbaik untuk anak kita kan. Pengalaman pertama memang kena banyak tanya orang lebih berpengalaman. Tapi sekarang banyak kemudahan, semua dihujung jari. Google je. Semua ada!

Kat bawah ni copy paste dari internet je..


Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil sebulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan kepada bayi.

WHO mencadangkan agar bayi diberi makan pada usia 6 bulan (tahun 2001), begitu juga dengan Jabatan Kesihatan United Kingdom, dan Polisi Penyusuan Susu Ibu Kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan ibu menyusukan anaknya secara eksklusif (tanpa makanan lain, susu lain, mahupun air masak) selama 6 bulan.

Namun, masih ramai yang tidak mengikuti polisi dan recommendation di atas kerana beberapa sebab:

> Anggapan bahawa bayi kelihatan bersedia untuk makan dari mulutnya yang suka mencicip2.
> Anggapan bahawa bayi lapar.
> Anggapan bahawa perut bayi akan lebih kuat sekiranya diberi makan lebih awal.
> Anggapan bahawa bayi akan lebih kenyang dan tidur lebih lena jika diberi makan.


Sayangnya anggapan di atas salah sama sekali.


1. Sistem penghadaman yang belum matang

Sistem penghadaman bayi di bawah 6 bulan masih terlalu muda dan belum bersedia untuk memecahkan kanji dan karbohidrat. Tubuh bayi masih belum menghasilkan enzim yang mencukupi untuk proses ini. Enzim amilase di dalam air liurnya belum cukup bagus untuk menjalankan proses pencernaan pertama.
Tubuh bayi masih belum dapat memproses lemak. Manakala buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses protein yang tinggi dari sumber telur, daging dan susu lembu (Protein di dalam susu ibu adalah berbeza).

Tidakkah anda berasa kasihan dengan tubuh bayi semuda itu terpaksa bekerja keras untuk menerima zat2 makanan yang masih belum sesuai untuknya?


2. Masalah kesihatan jangka masa panjang

Pernahkah anda terjumpa seseorang dewasa yang kelihatan sihat, menjaga pemakanan, rajin bersenam, tiba2 jatuh sakit atau meninggal dunia akibat penyakit kronik, seperti sakit jantung, strok, kencing manis, buah pinggang dan sebagainya?

Menurut kajian yang dibuat oleh University of Buffalo, salah satu penyebab keadaan ini adalah akibat dari pemberian makanan terlalu awal.

Tidakkah anda menyayangi anak anda dan masa depannya?


3. Masalah dalam penyusuan

Bayi yang diberi makan terlalu awal, akan lebih kenyang dengan makanan. Ini akan mengganggu penyusuan ibu kerana mungkin bayi sudah tidak mahu menyusu lebih banyak.

Fikir-fikirkanlah tentang masa depan anak-anak kita. Ada sebabnya apabila satu riwayat diceritakan kepada kita bahawa Rasulullah SAW cuma memercikkan air pada pakaian yang terkena kencing bayi lak-laki di bawah usia 2 tahun yang hanya minum susu ibunya sahaja.

Ada mesej tersembunyi kenapa Rasulullah masih tinggal bersama Halimatussaadiah, ibu susuannya meskipun usia Baginda sudah melepasi 2 tahun.

Sayangilah masa depan anaka-anak kita. Jangan terlalu ghairah untuk melihat bayi kita ‘cepat besar’ dan memberinya sesuatu yang dia belum bersedia untuknya. Ikutlah saranan yang telah digariskan, sebagai satu usaha untuk memastikan anak-anak kita membesar dengan sihat dan terjaga kesihatannya.


::Tanda- tanda baby sudah bersedia diberi solid foods ialah::


1. Baby sudah boleh DUDUK

Tidak kiralah sama ada baby itu sudah duduk sendiri ataupun sudah stabil apabila didudukkan. Ini kerana esofagus berada dekat dengan tulang baby..so kalau baby duduk maknanya makanan akan masuk dengan selamat ke dalam perut mereka. Dinasihatkan juga ibu2 jangan beri solid food dgn cara baring. Bahaya!! sebab takut tersedak susu. 

2. Baby dah boleh MENGGELENGKAN KEPALA 

Apabila baby dah mampu untuk menggelengkan kepala maka baby sudah boleh untuk mencuba dan menghabiskan saki baki makanan di dalam mulutnya sebelum kita menyuapkan lagi makanan. Malah dengan menggelengkan kepala, mereka akan memberi tanda bahawa mereka tidak mahu makan atau sudah kenyang.

Kesimpulannya selepas umur 6 bulan, susu ibu bukan lagi makanan utama dan baby perlu diperkenalkan dgn mknn pejal (bukan makanan pelengkap) yg bertujuan mengajar baby merasai pelbagai tekstur dan rasa. Namun, kalau baby menolak, just sabar dan jgn memaksa baby utk makan sebab mungkin baby belum betul bersedia

P/S:

Kalau boleh jangan lah beri baby kita makanan di dalam botol atau tin ye..sebab makanan tersebut mempunyai bahan pengawet.
Yang paling penting..beri mereka makanan semulajadi, tanpa bahan perisa.
Beras perang juga amat bagus untuk baby.

 Artikel dipetik dari SINI

+++++++++++++++++++++++++



Punya la excited nak bagi anak makan, siappp beli benda alah ni. 
Nampak comel je tu yang beli online trus.
Syamil 6 bulan je nanti mama masak sedap sedap k.. Order je syamil nak makan apa.
hehe!
;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penafian @ Pemberitahuan

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di misswawa's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada misswawa's blog . SEKIAN dimaklumkan sekali lagi

apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998